Kuva: Shutterstock

HS: Liian aikaiset kotiintuloajat voivat olla haitaksi nuoren kehitykselle

07.12.2023 14:15 - Reija Saarinen

Asiantuntijan mukaan liian aikaisissa kotiintuloajoissa on kyse vanhemman omista peloista.

Liian varhaiset ja tiukasti määrätyt kotiintuloajat voivat olla haitaksi nuoren kehitykselle, kertoo lastenpsykiatri ja perhepsykoterapeutti Janna Manninen Helsingin Sanomissa. Mannisen mukaan tämä on merkki siitä, että vanhempi syytää omat pelkonsa lapsen kannettavaksi. 

Mannisen mukaan käytännössä kyse on siitä, ettei vanhempi pysty rauhoittamaan omia pelkojaan siitä, mitä lapselle voi sattua.  

Liian varhaiset kotiintuloajat voivat olla haitallisia, koska nuoren aivojen kehitykselle on tärkeää saada kokeilla asioita ja tuntea olevansa luottamuksen arvoinen. 

- Nuorena aivot eivät enää saa palkintoja aikuisten kehuista, vaan siitä, että nuori saa käytännössä tuntea olevansa pätevä ja kyvykäs, Manninen sanoo.

Itse asiassa liian varhaiset ja tiukkaan määrätyt kotiintuloajat voivat vaikuttaa nuoren myöhempään elämään samalla tavalla kuin liian lepsut kotiintuloajat, Manninen toteaa.

Nuoren kehitykselle on tärkeää saada viettää aikaa muiden nuorten seurassa. Jos vanhempi tuntee suurta pelkoa siitä, että hän päästää lastaan iltaisin juuri mihinkään, kannattaisi Mannisen mukaan pohtia sitä, ovatko pelot realistia. 

- Vaikka ne olisivatkin, kestäisikö vanhempi omia pelkojaan jonkin verran, jotta lapsi saisi kokeilla sekä sopivaa määrää vapautta että vastuuta kotiintuloaikojen noudattamisesta?

Lue myös: Pate Mustajärvi lapsuudestaan: 'Täysin päinvastainen kuin yleensä ajatellaan'

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat