Kuva: Shutterstock

Asiantuntija kertoo "phubbauksen" tuhoavan vaikutuksen: "Se asettaa laitteen suhteen edelle"

24.03.2022 09:15 - Riia Frost

Phubbaaminen on yleensä vaistomainen ja tahaton tapa.

Huomaatko selaavasi puhelintasi kesken ruokapöytäkeskustelun? Tai tarkistavasi tekstiviestisi romanttisen leffaillan aikana? Sitä kutsutaan ”phubbaukseksi”, joka on epäkohtelias tapa jättää huomioimatta oma läheinen puhelimen vuoksi. Suurin osa harrastaa tätä pysyäkseen somen avulla sosiaalisessa kontaktissa muihin ihmisiin, huomaamatta kuitenkaan sen vaikutusta ympäröiviin läheisiin.

Koulutetetun seksiterapeutti Shamyra Howardin mukaan viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet phubbaamisen yleistyneen yhteiskunnassa pandemian myötä.

- Ihmiset ovat nykyään entistä enemmän kiinni puhelimissaan ja saattavat selata sitä täysin huomaamatta. Tämä voi olla monelle läheiselle erittäin ärsyttävää, Howard sanoo.

Vaikka kyseistä tapaa ei tehdä yleensä ilkeilyn vuoksi, asiantuntijoiden mukaan sillä voi silti olla vakavia vaikutuksia ihmissuhteisiin.

- Se asettaa laitteen suhteen edelle ja lähettää kumppanille viestin ”tämän on minulle tärkeämpää tällä hetkellä”, Howard toteaa.

Huono, mutta totuttu tapa

Puhelimen liiallinen selailu seurassa on yleistynyt tapa. (kuva: Shutterstock)

Suhdetutkija sekä avioliitto- ja perheterapeutti Marisa T. Cohen kertoo phubbaamisen olevan usein vain totuttu käyttäytymistapa, joka saattaa aiheuttaa riitaa useissakin parisuhteissa.

- Se ei välttämättä tarkoita, että ihminen on tylsistynyt tai ettei hän ollenkaan välitä henkilöstä. Olemme vain tottuneet puhelimiin ja olemaan niiden avulla nopeasti yhteydessä ihmisiin niin viestien kuin sosiaalisen median kautta. Se on siis yksinkertaisesti toinen luontomme, että saamme pidellä puhelinta kädessämme, Cohen avaa.

Cohenin mukaan riidat alkavat usein siinä vaiheessa, kun kumppani pistää jatkuvasti puhelimensa rakkaansa edelle, jolloin toinen voi tuntea itsenä laiminlyödyksi eikä koe saavansa ääntään kuuluviin. Kyseisen ongelman jatkuessa liian pitkään, voi se johtaa sekä ystävyys- että rakkaussuhteiden hajoamiseen.

- Phubbaaminen rikkoo suhteita, koska ne perustuvat läheisyyteen, jossa ihmisen kuuluisi tuntea olevansa täysin yhteydessä kumppaniinsa. Eikä ihminen kykene olemaan yhteydessä toiseen, jos hän on jatkuvasti puhelimessaan kiinni, Howard toteaa.

Miten lopettaa phubbaaminen?

Koska phubbaaminen on nykyajassa täysin normalisoitu tapa, sen lopettaminen voi olla yhtä vaikeaa kuin tupakoinnin vähentäminen. Asiantuntijat kuitenkin paljastavat tavat, joilla phubbaajat pystyvät olemaan enemmän läsnä nykyhetkessä ja huomioimaan seuralaisensa paremmin.

1. Irrottaudu kaikesta teknologiasta: Howardin mukaan on erittäin tärkeää kyetä keskustelemaan muiden kanssa ilman taustalla pyörivää teknologiaa, kuten puhelimia, tietokoneita ja tv:tä.

2. Laita puhelimesi lentokonetilaan: Tätä suositellaan kroonisille phubbaajille. Jättämällä puhelimen kotiin tai edes sammuttamalla sen, ihminen kykenee viettämään paremmin aikaa rakkaansa kanssa.

3. Puhu ongelmasta: Cohenin mukaan kohtelias huomauttaminen phubbaajan ongelmasta voi muistuttaa, miten hänen käytös vaikuttaa omaan tunnetilaan. Tuomitsemisen sijaan voi osoittaa tukensa ja halunsa auttaa phubbaajaa ongelmansa kanssa. Tämä voi jopa pitkällä ajanjaksolla auttaa phubbauksen vähentämistä ja lopulta sen kitkemistä.

Phubbaajalle kannattaa varovasti mainita hänen epäkohteliaasta tavasta. (kuva: Shutterstock)

 Lue myös: Koulun jouluruoka tyrmättiin somessa - "Näyttää vankila-annokselta"

Lue myös: Huorittelua ja persoonan arvostelua: Somevaikuttaja kertoo Me Naisissa kokemastaan kiusaamisesta

Lähteet: USA Today

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat