Kuva: Shutterstock

Unohda kriittisyys ja negatiivisuus: 4 tekoa kohti parempaa itsetuntoa

21.07.2019 10:15 - Karoliina Kotala

Liian usein huomaamme itsessämme vain negatiiviset seikat. Omaa ajattelutapaa on kuitenkin mahdollista muuttaa.

Itsestään on helppo puhua negatiivisesti, mutta itsekriittisyydellä on kauaskantoisemmat vaikutukset. Tutkimuksen mukaan jatkuva itsekriittisyys on yhteydessä huonoon itsetuntoon ja tapaan nähdä oma vartalonsa. Asialle on kuitenkin mahdollista tehdä muutos. Alla neljä tapaa, jotka kannattaa ottaa heti käyttöön:

Pohdi sanoja

Mietiskele ja kokeile, miltä erilaiset sanat tuntuvat ja millaisen olon ne aiheuttavat. Huomaa ero, jos sanot itsellesi, että “Olen upea” kuin jos sanoisit “Olen ällöttävä”. Sovi itsesi kanssa, että rumat ja negatiiviset kommentit itsestäsi jäävät nyt historiaan.

Arvosta tekoja, älä ulkonäköä

Nykymaailmamme on erittäin ulkonäkökeskeinen ja saatammekin viettää päivässä hurjia aikoja sosiaalisessa mediassa katsellen muiden kuvia. Yritä jättää muiden ulkomuoto omaan arvoonsa ja anna arvoa muiden teoille. Kiitä ja huomioi muiden hyvät teot. Siten opetat itsellesi, että itsetunto on muuta kuin ulkonäkö.

Kontrolloi ajatuksiasi

Aina, kun huomaat ajattelevasi itsestäsi positiivisesti, kuvittele huudattavasi tuo kommentti jättimäisistä kaiuttimista suureen ääneen. Kun taas huomaat ajattelevasi itsestäsi negatiivisesti, visualisoi mielessäsi roskakori, johon heivaat kyseisen ajatuksen.

Hae positiivisuutta

Yritä löytää huonoistakin hetkistä positiviiset puolet. Jos mokaat, älä jää siihen vellomaan, vaan yritä ottaa asiasta opiksesi ja katsoa eteenpäin.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Huono itsetunto tai vääristynyt kehonkuva? Opi hyväksymään itsesi asiantuntijoiden neuvojen avulla

Kilpailut

Uusimmat