Kuva: Shutterstock

Läheisriippuvuutta esiintyy myös ystävyyssuhteissa - onko sinun ystäväsi pahaksi sinulle?

06.07.2018 11:15 - Senja Rapila

Välillä ystävyyssuhteetkin voivat olla haitallisia.

Läheisriippuvuutta esiintyy niin parisuhteissa kuin ystävyyssuhteissakin. Tasapainottomuus suhteessa voi aiheuttaa toiselle osapuolelle huonoa oloa, mutta silti hän ei osaa hakeutua suhteesta irti. Mistä siis tietää, onko oma ystävyyssuhde epätasapainossa?

Voit lukea merkit läheisriippuvaisesta ystävyyssuhteesta alapuolelta.

1. Laitat hänet aina omien tarpeidesi edelle

Ystävän auttamisessa ei ole mitään väärää, mutta jos olet ystävyyssuhteenne ainoa osapuoli joka aina auttaa, voi se kieliä ongelmista. Läheisriippuvaiset suhteet pyörivät usein yhden ihmisen ympärillä. Usein suhteessa on auttaja ja avun vastaanottaja. 

2. Sinun on vaikea asettaa rajoja tai sanoa ei

Ongelmat alkavat usein siitä, ettei ystävyyssuhteen toinen osapuoli osaa kieltäytyä koskaan antamasta apua, rahaa tai muuta, mitä toinen pyytää. Meillä jokaisella on sisäinen ääni, joka huutaa aina välillä, ja sitä tulisi kuunnella. Jos huomaat, ettet uskalla sanoa ystävällesi ei, kannattaa miettiä suhdettanne uudelleen.

3. Pelastat hänet aina kinkkisistä tilanteista

Jos olet aina se osapuoli, joka pelastaa ystäväsi tilanteesta kuin tilanteesta, kielii se läheisriippuvuudesta. Jos olet aina lainaamassa hänelle rahaa huonoissa tilanteissa tai noutamassa hänet baarireissulta, kannattaa miettiä omaa hyvinvointia.

Tässä tilanteessa tulisi opetella kieltäytymään ja opettamaan ystävä siihen, että hän joutuu vastaamaan itse omista virheistään.

4. Olet hänen henkinen tukensa

Jokaisessa ystävyyssuhteessa tulee vaiheita, milloin tarvitsee enemmän tai vähemmän ystävän apua ja henkistä tukea. Jos ystävyytenne ei kuitenkaan tunnu tasapuoliselta ja ystäväsi vaatii enemmän tukea, eikä ole sitä sinulle valmis tarjoamaan, ongelma on valmis.

5. Yrität olla virheetön

Mikään suhde ei ole täydellinen, ei ystävyyssuhde tai parisuhde. Eteen tulee ylä- ja alamäkiä, mutta tärkeintä on se, että pohjalta pääsee jälleen ylös. Läheisriippuvaisissa ystävyyssuhteissa tilanne on kuitenkin erilainen: riitatilanteissa tuntuu siltä, että se voi rikkoa koko ystävyyssuhteen. Siitä ei ole takaisin tulemista.

Sinusta voi tuntua siltä, että et  voi olla rehellinen tunteistasi tai mielipiteistäsi. Pelkäät menettäväsi ystävyyssuhteentai että ystävällesi tapahtuu jotain pahaa.

6. Olet katkera ystävällesi

Usein läheisriippuvaisen ystävyyssuhteen selvin merkki on se, että olet katkera ystävällesi kaikista niistä kerroista, kun joudut auttamaan häntä tai kuuntelemaan hänen huoliaan. Vaikka sysäisit tunteesi sivuun hetkeksi, patoutuvat ne sisälläsi ja voivat aiheuttaa sen, että lopulta et voi enää olla ystäväsi seurassa lainkaan.

Lähde: Huffington Post

Lue myös: Takerrutko liikaa kumppaniisi? 7 neuvoa, jotka sinun tulisi ottaa haltuun

Lue myös: Oletko jo löytänyt parhaan ystäväsi? 10 merkkiä, joista tiedät

Kilpailut

Uusimmat