Kuva: Fotolia

Katosiko ruokahalu sydänsurujen yhteydessä? Katso mistä se johtuu

24.05.2017 08:45 - Reija Saarinen

Keho on eron jälkeen eräänlaisessa selviytymistilassa.

Särkynyt sydän ja kasa erilaisia herkkuja. Siinä on useista elokuvista tuttu kohtaus, joka ei kuitenkaan täysin päde tosielämään. Tutkijoiden mukaan ruokahalun kadottaminen on nimittäin yleinen ongelma erotilanteissa.

Mutta mistä tämä sitten johtuu? Tutkijoiden mukaan ero, ainakin jos se ei ole oma päätös, saa ihmisessä aikaan alkukantaisen pakene tai taistele reaktion. Tällöin ihmisen sydämen syke nousee ja kortisoli sekä adrenaliinitasot nousevat mikä taas johtaa unettomuuteen sekä ruokahalun katoamiseen.

- Ihmisen keho on pohjimmiltaan selviytymistilassa. Keho on stressavassa tilanteessa, joten sympaattinen hermojärjestelmä aktivoituu entisestään, mikä taas saa aikaan ruokahaluttomuutta sekä hidastaa ruoansulatusta, professori Gert Horst kertoo.

Yllättävää kyllä tunteet menevät tänä aikana todellista vuoristorataa, mikä vaikuttaa myös siihen, mitä ihminen haluaa syödä.

- Alueet, jotka vastaavat tunteista säätelevät myös ruokahaluamme ja sitä, mitä meidän milloinkin tekee mieli.

Kun mieli on maassa oksitosiinitasot laskevat ja keho on ruokahaluttomuuden vuoksi kalorivajeessa. Siitä johtuukin se, että surullisena tarttuu helpommin rasvaisiin ja epäterveellisiin ruokiin, kunhan pahin järkytys on ohi. Tällä tavoin keho yrittää saada itsensä jälleen tasapainoon.

Ei liene yllättävää sekään, että miehet ja naiset reagoivat sydänsuruihin eri tavalla. Naisille vatsavaivat ovatkin huomattavasti yleisimpiä.

Eron jälkeen usein tulee mieleen asioita, joita haluaa tehdä heti. On kuitenkin usein parempi hieman rauhoittua. Kokosimme aiemmin 10 kohdan listan asioista, joita kenenkään ei kannata tehdä heti eron jälkeen, nuo kohdat voit lukea täältä.

Lue myös: Ero ei ole maailmanloppu - 6 asiaa, joihin keskittyä murehtimisen sijaan

Lähde: Cosmpolitan

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat