Kuva: Fotolia

5 syytä myöhästymiselle - ja kuinka päästä eroon huonosta tavasta

30.03.2017 16:15 - Emma Ylistalo

Kun tunnistat syyn, miksi olet aina myöhässä, siitä on myös helpompi opetella eroon.

Jokaisessa ystäväporukassa on luultavasti yksi tällainen. Se ainainen myöhästelijä, johon on totuttu jo niin paljon, että hänelle valehdellaan muita aikaisempi tapaamisaika. Oletko sinä ystäväporukassasi juuri se? Ei hätää! Kunhan tunnistat myöhästymisesi syyn, sinun on myös helpompi opetella siitä eroon.

Lue alta viisi eri syytä myöhästelylle ja ratkaisu kyseisen tavan muuttamiseksi. 

Et osaa lopettaa

Sinun pitäisi lähteä aivan hetken kuluttua, mutta päätät vastata vielä muutamaan työsähköpostiin ennen sitä. Tämän tyyppinen myöhästely ei tarkoita ettei sinua kiinnostaisi. Olet ennemminkin liian sitoutunut käsillä olevaan hommaan, jotta pystyisit lopettamaan sen.

Ratkaisu: Kuvittele, että se on kuin laastarin repäiseminen irti. Mitä nopeammin pääset lähtemään, sitä helpompaa se on. Muuten juutut ikuisuuksiksi tekemään "vielä yhtä hommaa". Toinen vaihtoehto on pyytää ystävää sinua vastaan esimerkiksi työpaikalle, jolloin sinun on pakko irroutautua työstä päivän loputtua.

Olet optimisti

Katsot etukäteen, että matkaa kotoasi ravintolaan kestää 20 minuuttia ja lähdet liikkeelle tasan 20 minuuttia ennen pöytävarauksen alkamista. Aina voi kuitenkin tulla mutkia matkaan ja tämä ajattelutapa johtaa useimmiten siihen, että pienenkin ruuhkan yllättäessä, olet varmasti myöhässä.

Ratkaisu: Lisää matka-aikaa ainakin 40 prosentilla joka ikisellä kerralla. Saattaa aluksi vaikuttaa turhalta, mutta saatatkin huomata, kuinka nopeasti minuutit kuluvat. Lopulta ylimääräistä aikaa ei välttämättä jääkään niin paljon kuin kuvittelit. Ja jos oletkin ajoissa, voit esimerkiksi vihdoin kaivaa puhelimesta esille sen artikkelin, jonka lukemista olet suunnitellut viimeisen viikon.

Täsmällisyys ei ole sinulle tärkeää

Lennoille ja työhaastatteluihin ehdit ajoissa. Mutta jos kyse on kahvista ystävän kanssa, ajattelet, ettei kymmenellä minuutilla ole niin paljon väliä. Vaikka ystäväsi vaikuttaisivatkin siltä, ettei myöhästelysi haittaa, älä koskaan tee oletuksia siitä, mikä on muille ok. He eivät välttämättä sano sitä suoraan sinulle, mutta he saattavat ajatella, että et arvosta heitä.

Ratkaisu: Ajattele jokainen menosi kuin se olisi virallinen tapaaminen. Muuten saatat jäädä lopulta paitsi jostain, jos sinua kyllästytään odottelemaan.

Menetät ajantajun toistuvasti

Unohdat katsoa kelloa tarpeeksi usein ja olet kaiken lisäksi todella huono arvioimaan kulunutta aikaa. On hienoa, että pystyt keskittymään johonkin asiaan niin, että menetät ajantajun, mutta usein se saattaa johtaa juurikin myöhästelyyn.

Ratkaisu: Vaikka tiedät etteivät meikkirutiinisi kestä puolta tuntia pidempään, aseta silti itsellesi hälytys ennen kuin sinun täytyy olla ovesta ulkona. Ja tavittaessa toinenkin!

Et oikeasti halua lähteä

Lupauduit kuukausi sitten työkaverisi syntymäpäiville, mutta nyt haluaisitkin jäädä kotiin katsomaan televisiota. Et kehtaa enää perua menoa, mutta se ei estä sinua hidastelemasta lähtöä. Ja ennen kuin tajuatkaan, olet kaksi tuntia myöhässä.

Ratkaisu: Jos menosi on jotain pakollista, kuten työsi, yritä miettiä, mikä siinä stressaa sinua. Näin sinun on ehkä helpompi käsitellä asiaa. Jos taas sosiaalinen paine saa sinut osallistumaan, mieti kuka loukkaantuu, jos kohteliaasti perutkin tulosi. Jos vastaus on "ei kukaan", päästä itsesi pälkähästä ja peru. Mieti jatkossa tarkempi ennen kuin ilmoittaudut mukaan.

Lue myös: Kadehditko ystävätärtä, joka hurmaa kenet tahansa? Kolmen kohdan tekniikalla sinäkin onnistut

Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat