Kuva: Fotolia

Tiedätkö, mikä saa kumppanisi kiihottumaan? Suomalaispsykologi painottaa vastavuoroisuutta

04.10.2016 12:10 - Anna Hopi

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan pariskuntien olisi hyvä tuntea toistensa kiihottumisen polku.

Kestävään parisuhteen muodostavat Tony Dunderfeltin mukaan rakkauden kolme aurinkoa. Niihin kuuluvat kommunikaatio, vetovoima ja seksi. Vastaanotollaan psykologi on tavannut monia pariskuntia, joilla kyseiset asiat ovat epätasapainossa.
 
- Olen ottanut puheeksi pariskuntien kanssa, että pitäisi satsata kolmeen asiaan arkisten asioiden lisäksi. Rakkauden hehku ei muodostu pelkästään keskustelemisesta, mutta kyllä se siitäkin muodostuu. Sitten on vetovoiman ylläpitäminen. Se on leikkimielisyyttä, hassuttelua. Siihen ei liity niin paljon edes sanoja. Vetovoiman ylläpitäminen voi olla koskettamista, lähellä pitämistä. Sitten kolmas on itse seksuaalisuus. Nämä ovat rakkauden kolme aurinkoa, sanoo mies.

Tutustukaa toisiinne

Dunderfeltin mukaan on äärimmäisen tärkeää, että puolisot tuntevat toistensa tavan päästä "eroottiseen fiilikseen".

- Parisuhteessa tulisi opettaa suorastaan sitä, että nainen oppii tuntemaan miehen seksuaalisia reaktioita ja mies oppii tuntemaan naisen reaktioita. On tärkeää satsata kumppanin kiihottumisen polun tuntemiseen. Joskus ei riitä, että sanoo rakkaimmalle, että olet ihana ja voisimmeko mennä rakastelemaan. Toinen ei välttämättä ole sillä tuulella. Jos sanallisesti toisen halun herättäminen onnistuu, niin se on hyvä. Joskus kuitenkin pitää mennä vetovoiman kautta, toteaa asiantuntija.

- Silloin tulee tämä toisen kiihotuksen polun tunteminen. Se tarkoittaa sitä, että tiedän, minkälainen kosketus, mihin ja millä lailla saa kumppanin kiihottumaan. Miten kumppania tulee käsitellä, miten hänen kanssaan kannattaa olla, jotta arjen kiirestä pääsee kokemaan vetovoimaa ja seksuaalisuutta. Se ei ole sanallista, eikä siihen liity kilpailuasetelmaa, että kuka on saanut eniten seksiä viime viikkoina.

Ajattele kumppanin nautintoa

Kilpailu tappaa Dunderfeltin mukaan vetovoiman.

- Heti kun pariskunta, että he kilpailevat sanavuoroista, ajasta, niin se on yleensä punainen valo. Kilpailuasetelmalla ei päästä toisen kanssa sänkyyn rakastavassa parisuhteessa, muistuttaa mies.

- On tärkeää antaa toiselle sitä kiihoittumista, mistä tietää, että se sytyttää toisen, vaikka se ei sytyttäisi minua. Samalla tavalla toinen voi antaa minulle kaipaamaani kosketusta, vaikka hän ei haluaisikaan pussata tuolla tavalla. Miksi hän ei tekisi niin, jos syttyisin siitä alta aika yksikön? Vastavuoroisuus tuo usein hyvän lopputuloksen, hymyilee Dunderfelt.

(kuva: AOP)

Lue myös: Suomalaispsykologi pariskunnille: Pelkkä keskustelu ei riitä - kokeilkaa 30 sekunnin sääntöä!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat