Kuva: AOP

Päihdekierteitä ja käynti kuoleman porteilla - Depeche Moden uran hurjimmat ja traagisimmat hetket

07.05.2023 10:15 - Iiro Myllymäki

Yli 40 vuoden uran tehnyt brittiyhtye on selvinnyt monista hurjista tilanteista.

Vuonna 1980 uransa aloittanut brittiyhtye Depeche Mode on ehtinyt kokea urallaan paljon. He ovat julkaisseet musiikkia 15 studioalbumin verran ja esiintyneet urallaan yli 35 miljoonalle fanille.

Andy Fletcherin menehtymisen jälkeen yhtyeessä on jäljellä enää kaksi jäsentä, laulaja Dave Gahan, 60, sekä kitaristi ja yhtyeen pääasiallinen biisinkirjoittaja Martin Gore, 61. Vuosina 1982–1995 yhtyeessä vaikutti myös kosketinsoittaja Alan Wilder.

Bändi on esiintynyt Suomessa tähän mennessä kuusi kertaa. Depeche Mode palaa Suomeen esiintymään elokuun 8. päivä, kun he valloittavat Helsingin Kaisaniemen Memento Mori -maailmankiertueellaan. Liput konserttiin pääsee ostamaan tästä linkistä.

Vaiherikkaan uran varrelle on mahtunut monia hurjia ja traagisiakin hetkiä, joista merkittävimmät on nostettu tähän artikkeliin.

Tällä hetkellä Depeche Moden muodostavat Martin Gore (vas.) ja Dave Gahan (kuva: Sven Darmer)

Merkittävä jäsen otti hatkat

Depeche Mode koki merkittävän haasteen heti uransa alussa, kun bändin pääasiallinen biisintekijä ja kantava voima Vince Clarke jätti yhtyeen ensimmäisen albumin julkaisua seuranneen kiertueen jälkeen vuonna 1981. Clarken käsialaa on muun muassa Speak & Spell -levyn hitti Just Can’t Get Enough. Clarken välit olivat viilenneet muiden yhtyeen jäsenten kanssa ja hän oli kyllästynyt ponnisteluihin, joita aloittelevan yhtyeen piti tehdä saavuttaakseen jalansijaa julkisuudessa ja listoilla.

Yhtye otti takaiskun yllättävänkin rauhallisesti eikä lopettaminen käynyt jäsenten mielessäkään. Jo pitkään omia kappaleita kirjoittanut Martin Gore otti vastuun yhtyeen biisinkirjoittajana, ja loppu on historiaa.

Vince Clarke saavutti myöhemmin suosiota yhtyeissä Yazoo ja Erasure.

Andy Fletcher, Martin Gore, Vince Clarke ja Dave Gahan vuonna 1981 (kuva: AOP)

Nimikirjoitustilaisuus muuttui poliisioperaatioksi

Vuoteen 1990 mennessä Depeche Mode oli kerännyt valtavat fanilaumat myös Yhdysvalloissa. Violator-albumin julkaisun kunniaksi bändi järjesti levyjen nimmarointitilaisuuden Los Angelesissa Wherehouse-levykaupassa kyseisen vuoden maaliskuussa. Tilaisuus yltyi mittasuhteisiin, joita kukaan ei osannut ennakoida.

Paikalle saapui noin 17 000 innokasta fania, eivätkä tilaisuuden järjestyksenvalvojat onnistuneet pitämään väkimassaa aisoissa. Poliisit piti kutsua paikalle, ja tilanne yltyi liki mellakaksi. Lopulta itse nimikirjoitussessio kesti vain noin puolitoista tuntia ennen kuin poliisi sulki tilaisuuden huolestuttuaan yhtyeen jäsenten turvallisuudesta.

Depeche Moden aikaansaama teinihysteria näkyi uutislähetyksissä, ja näin tavan jenkkikatsojakin näki, että brittibändi oli saavuttanut valtavan nosteen.

- Sellaista julkisuutta ei pysty ostamaan rahalla, solisti Dave Gahan sanoo Violator-albumin uudelleenjulkaisun kylkiäisenä julkaistussa dokumentissa.

Violator oli yhtyeen lopullinen läpimurtoalbumi, jolta irrotettiin muun muassa klassikoiksi muodostuneet singlet Enjoy the Silence ja Personal Jesus. Albumia on myyty yli seitsemän miljoonaa kappaletta.

Paheiden kiertue

Kuten moni muukin bändi, myös Depeche Mode on viettänyt uransa aikana päihdehuuruista elämää, ja tämä on johtanut vaarallisiinkin tilanteisiin. Violator-hittialbumin jälkeisellä kiertueella vuonna 1990 yhtyeen jäsenet juhlivat muun muassa ekstaasin ja kokaiinin voimalla, mutta nokkamies Dave Gahan siirtyi myös vielä vahvempiin aineisiin ja löysi heroiinin.

- Yhtäkkiä löysin heroiinin, ja se sai minut tuntemaan oloni aivan erilaiseksi kuin koskaan ennen. Tunsin vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tunsin, että mikään ei voi vahingoittaa minua ja olen voittamaton. Koin euforiaa, mutta euforian tunne oli lyhytkestoinen, Gahan on sanonut.

Dave Gahan keikalla vuonna 1993 (kuva: AOP)

Gahan ajautui vaaralliseen päihdekierteeseen moneksi vuodeksi. Hän jätti Englannin taakseen ja muutti Los Angelesiin yhdessä uuden tyttöystävänsä Theresa Conroyn kanssa. Samalla hän jätti taakseen myös avioliitostaan syntyneen Jack-poikansa. Yhdessä Conroyn kanssa Gahan eli huumeidentäyteistä elämää. Kun muu bändi näki Gahanin seuraavan kerran, hän oli muuttunut mies tatuointeineen ja pitkine hiuksineen, ja hän oli myös riutunut rankan huumeidenkäytön takia.

Vuosien 1993–1994 Devotional-maailmankiertueella yhtyeen päihteidenkäyttö otti vielä uusia kierroksia, ja esimerkiksi Q Magazine -musiikkilehti kutsui jälkeenpäin kiertuetta ”kaikkien aikojen paheellisimmaksi rock’n’roll-kiertueeksi”. Martin Goren yletön alkoholinkäyttö johti esimerkiksi kohtaukseen, jolloin hän lyyhistyi lattialle ja alkoi kouristella. Yhtyeen jäsenet olivat huonoissa väleissä keskenään, mutta onnistuivat kuin ihmeen kaupalla esiintymään illasta toiseen.

Kuoleman porteilla

Vuosina 1994 ja 1995 Gahan pyrki useaan otteeseen eroon huumeista vieroituksessa, tuloksetta. Elokuussa 1995 heroiinikoukussa pyristelevä mies yritti itsemurhaa, ja myös seuraavana vuonna huumeidenkäyttö johti hänet kuoleman partaalle. Toukokuussa 1996 mies piikitti itseensä heroiinin ja kokaiinin sekoitusta Los Angelesissa ja menetti tajuntansa. Pian hänen sydämensä pysähtyi, ja meni monta minuuttia ennen kuin ensihoitajat saivat hänet virkoamaan. Gahan on jälkeenpäin kertonut haastattelussa, että ensihoitaja sanoi hänen olleen kuollut muutaman minuutin ajan.

- En edes pysty selittämään, miten peloissani olin ja miten väärältä se tuntui. Olin täydessä mustuudessa ja tunsin jotain sisälläni. Tajusin, että en halua kuolla ja että se ei ole mikään ratkaisu, Gahan sanoi Chicago Tribune -lehdelle vuosi tapahtumien jälkeen.

Säikäyttävä kokemus johti Gahanin lopulta raittiuden polulle, ja mies on ollut irti päihteistä siitä lähtien.

Andy Fletcherin menehtyminen

Depeche Moden alkuperäisjäsen, kosketinsoittaja Andy Fletcher menehtyi toukokuussa 2022. Fletcher oli kuollessaan 60-vuotias. Yhtyeen muut jäsenet Gore ja Gahan vahvistivat myöhemmin tiedotteessa kuolinsyyksi aortan dissekoitumisen.

”Andylle tuli aortan dissekoituminen kotona ollessaan toukokuun 26. päivä. Joten vaikka hän lähti aivan liian aikaisin, hän koki luonnollisen kuoleman ja ilman pitkittynyttä kärsimystä”, Gahan ja Gore kertoivat sosiaalisen median tiedotteessa.

Andrew "Andy" Fletcher (kuva: AOP)

Kaksikko päätti jatkaa yhtyeen uraa Fletcherin kuoleman jälkeen. Gahan kertoi Voice.fi:n erikoishaastattelussa viime lokakuussa, että Depeche Mode -uran jatkaminen on tuntunut tärkeältä surutyöltä.

- Oli ensin outoa olla studiossa ilman Fletchiä, ja edelleen tämä tuntuu aika epätodelliselta. Kun menettää jonkun, jonka on tuntenut niin pitkän aikaa, on hankala uskoa, että tämä ihminen ei ole enää läsnä, Gahan sanoi.

Myös Fletcher kärsi yhtyeen huippusuosion päivinä omista ongelmistaan muiden jäsenten ohella. Fletcher esimerkiksi jättäytyi mielenterveysongelmiensa takia pois yhtyeen vuoden 1994 maailmankiertueen viimeiseltä etapilta ja meni sairaalahoitoon kuukaudeksi.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet Depeche Moden uran ja tuotannon? Vastaa 10 kysymykseen ja testaa

Lue myös: Depeche Mode -yhtyeen laulaja Dave Gahan erikoishaastattelussa - kertoo, mikä Suomesta on jäänyt parhaiten mieleen

Lähteet: Depeche Mode: The Biography (Steve Malins), Depeche Mode 1989-1990 If you wanna use guitars, use guitars -dokumentti, Washington Post, Chicago Tribune

Kilpailut

Uusimmat