Kuva: Yle/Nelli Kenttä

Amaranthen Elize Ryd auttoi Cyan Kicksiä UMK-biisin teossa - yhteensattuma studiolla vauhditti prosessia

13.01.2022 17:15 - Iiro Myllymäki

Cyan Kicks pyrkii Euroviisuihin voimabiisillä, johon on saatu ruotsalaisen Elize Rydin kirjoittaja-apua.

Ensimmäinen tämän vuoden Uuden musiikin kilpailun kappale on julkaistu. Tänään torstaina päivänvalon näki Cyan Kicks -yhtyeen kappale Hurricane, joka tuo vauhdikasta rock-energiaa mukaan kilpailuun.

Voice.fi haastatteli Cyan Kicksin solistia Susanna Alexandraa UMK-artistijulkistuksen kynnyksellä. Hänen ja muiden kilpailijoiden haastattelut pääset kuuntelemaan alta tai Podplaysta.

Cyan Kicks on vuonna 2016 perustettu helsinkiläisyhtye, joka yhdistelee musiikissaan elektronisen musiikin, popin ja rockin elementtejä. Resepti kuulostaa pitkälti samalta kuin viime vuoden UMK:n voittajalla, ilmiömäiseen menestykseen yltäneellä Blind Channelilla, joka määrittelee oman genresekoituksensa ”violent popiksi”. Yhtymäkohdat eivät jää tähän. Cyan Kicks on nimittäin kiinnitettynä Ranka Kustannukselle, eli samaan levy-yhtiöön, mistä myös Blind Channel ponnisti.

Susanna Alexandra sanoo, että Blind Channelin menestys ei kuitenkaan ollut ratkaiseva tekijä Cyan Kicksin UMK-osallistumisen taustalla.

- Meillä on ollut useampia vuosia mielessä osallistua UMK:hon. Ajankohta ei ole aiemmin tuntunut oikealta. Ympärillä näkyvä bändien menestys on inspiroivaa, ja niin oli myös Blind Channelin menestys. Punnitsimme mukaan lähtemisen kuitenkin ihan keskenämme, Susanna Alexandra sanoo.

Cyan Kicksiin kuuluvat Susanna Alexandran lisäksi Niila Perkkiö, Leevi Erkkilä ja Pietari Reijonen. Susanna Alexandra kirjoittaa yhtyeen kappaleet yhdessä Niila Perkkiön kanssa. Euroviisuihin yhtye pyrkii Hurricane-kappaleella, jonka voimaa uhkuvat sanoitukset kiistatta soveltuvat kyseiseen laulukilpailuun.

- Hurricane tiivistää täydellisesti sen, mitä olemme musiikillisesti. Siinä on aihe, josta olemme halunneet kirjoittaa jo jonkin aikaa. Siinä kulminoituu se palo, joka on saanut meidät pysymään tällä tiellä, Susanna Alexandra kuvailee.

Apua Ruotsista

Apuna biisin kirjoittamisessa oli myös suositun Amaranthe-metalliyhtyeen ruotsalainen laulaja Elize Ryd. Cyan Kicks ja Ryd päätyivät yhteistyöhön sen jälkeen kun Ryd oli ollut katsomassa yhtyeen keikkaa Tampereella. Susanna Alexandra kertoo, että Ryd ja Cyan Kicksin jäsenet päätyivät juttelemaan, ja Ryd kertoi kuuntelevansa paljon Cyan Kicksiä. Ryd heitti ehdotuksen, että he voisivat tehdä yhteistyötä eikä mennytkään kuin noin viikko aikaa ennen kuin Ryd oli jo studiossa Susanna Alexandran ja Niila Perkkiön kanssa.

Elize Ryd (kuva: AOP)

Hurricane syntyi nopeasti yhdessä päivässä. Kolmikko ei ollut puhunut yhdessä etukäteen, millaista biisiä lähdetään tekemään, mutta Rydillä olikin yllättäen tismalleen samanlaiset ajatukset kuin Susannalla ja Niilalla. Kaikki halusivat tehdä voimabiisin.

- Meillä oli kaikilla suurin piirtein sama aihio päässä, mitä haluamme kirjoittaa. Luulen, että se oli syy, miksi biisi saatiin tehtyä niin nopeasti. Oli todella iisi projekti kirjoittaa tämä biisi, Susanna Alexandra sanoo.

Kappale kertoo pelkojen voittamisesta ja rohkeudesta olla oma itsensä. Ylen tiedotteessa kerrotaan, että oma osuutensa sanomassa oli Elize Rydin sairastamassa borrelioosissa.

- Se, että kokemani jälkeen pystyin jälleen kirjoittamaan musiikkia, oli minulle tärkeää. Siksi tämä kappale tulee aina olemaan minulle merkityksellinen, Ryd kertoo tiedotteessa.

Cyan Kicks uskoo, että he voisivat tuoda Suomelle menestystä Euroviisuissa. Viime vuonna Blind Channel ylsi upeasti finaalin kuudenneksi, ja suomalaiset janoavat tietenkin tälle menestykselle jatkoa.

- Voisimme päästä Euroviisuissa todella hyvään sijoitukseen selkeällä, omalla jutullamme ja energialla, jonka tuomme UMK:n stagellekin. Hyvää sijoitusta lähdetään hakemaan. Viime vuosi oli tosi hieno. Tehdään tästä vuodesta vielä parempi, Susanna Alexandra sanoo.

UMK:n voittaja ratkeaa 26. helmikuuta. Muut kilpailijat ovat Bess, The Rasmus, Younghearted, Olivera, Tommi Läntinen ja Isaac Sene. Artistien biisit julkaistaan tässä järjestyksessä yksi kerrallaan joka arkipäivä.

Lue myös: Loukkaako UMK-finalistin biisin nimi uskovaisia? "Aina joku voi loukkaantua", kommentoi laulaja

Lue myös: The Rasmukselta yllätysvalinta uudeksi kitaristiksi - entinen Tiktak-jäsen paljastaa, miten häkellyttävä tapahtumaketju eteni

Lue myös: Tässä ovat Uuden musiikin kilpailun artistit! The Rasmus, Tommi Läntinen, Cyan Kicks...

Kilpailut

Uusimmat