Kuva: Yle/Nelli Kenttä

Loukkaako UMK-finalistin biisin nimi uskovaisia? "Aina joku voi loukkaantua", kommentoi laulaja

13.01.2022 14:15 - Iiro Myllymäki

Oliveran Thank God I'm an Atheist -kappaleen nimi on herättänyt keskustelua jo ennen itse biisin julkaisua.

Keskiviikkona julkistettiin vuoden 2022 Uuden musiikin kilpailun (UMK) seitsemän finalistia. UMK:n voittaja pääsee edustamaan Suomea Italian Torinossa järjestettäviin Euroviisuihin. Pääset kuuntelemaan kaikkien osallistujien haastattelut kokonaisuudessaan alta tai Podplaysta.

Yksi suurelle yleisölle tuntemattomimmista osallistujista on Olivera, joka kilpailee kappaleella Thank God I’m an Atheist. Indiepoppia tekevä nainen tekee musiikkia yhdessä tuottajapuolisonsa Lenno Linjaman kanssa, ja lisäksi UMK-kappaletta on ollut tuottamassa myös muun muassa Ruusut-yhtyeessä vaikuttava Alpo Nummelin.

Olivera kertoo Voice.fi:n haastattelussa miettineensä jo pitkään, että voisi lähteä mukaan Uuden musiikin kilpailuun, jos vain sopiva biisi sattuisi syntymään.

- Kun olin kirjoittanut tämän kappaleen, tuli olo, että tämä tarvitsisi jonkin spesiaalimman startin, ja päätin lähteä kokeilemaan onneani, Olivera sanoo.

Olivera kertoo, että kappaleen idea oli kypsynyt hänen mielessään jo lapsuudesta lähtien. Teemana on ikuisen elämän mahdollisuuden pohdinta.

- Olen lapsesta asti ollut elämän suurten kysymysten hämmästelijä. Tallensin kerran puhelimeni muistiinpanoihin lauseen ”thank god I’m an atheist”, joka on mielestäni kiinnostava. Tykkään leikitellä sanaleikeillä. Tuo nimihän on paradoksi. Se kumoaa itse oman väittämänsä, Olivera sanoo.

Olivera pitää UMK-biisiään uransa tähänastisista tuotoksista tärkeimpänä. (kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Kappaleen nimen voi suomentaa muotoon ”luojan kiitos olen ateisti”. Olivera itse kokee, että monen uskonnon tarjoama ajatus ikuisesta elämästä on ahdistava.

- Kappaleen teemana on ikuisen elämän mahdollisuus ja omalla kohdallani ajatus siitä, kuinka ahdistavaa olisi, jos elämä jatkuisi ikuisesti. Sitä monet maailman suurista uskonnoista kovasti lupailevat. Ajattelen, että elämä on merkityksellistä ja arvokasta juuri siitä näkökulmasta, että se ei kestä ikuisesti, vaan meidän täytyy elää täysillä nyt ja rakastaa ihmisiä nyt, Olivera sanoo.

Onko nimi liian provosoiva?

Nimen voi nähdä leikittelevänä, mutta myös provosoivana. Arveleeko Olivera, että biisin nimi voi aiheuttaa närää konservatiivisemmassa ja uskonnollisemmassa osassa Eurooppaa, jos UMK-voitto tulee ja edustuspaikka aukeaa?

- Se onkin mielenkiintoista nähdä. Elämme 2020-luvulla aika maallistuneessa maailmassa länsimaissa. Mietin euroviisuyleisöä sellaisena kansanosana, joka ei välttämättä ole kovin konservatiivista. Euroviisuissa on lähes aina ollut esillä moninaisuus ja liberaalit arvot. Aina joku voi loukkaantua ja kaikesta voi olla eri mieltä, mutta en voi siihen vaikuttaa, Olivera sanoo.

Kun UMK-esiintyjät ja kappaleiden nimet julkistettiin, Oliveran biisin nimi nostettiin heti esiin monissa somekeskusteluissa esimerkiksi Jodelissa. Jotkut ovat huolissaan siitä, että kappale loukkaa uskovaisia ja se voidaan tulkita epäkunnioittavaksi. On myös pohdittu, että kappaleen nimi saattaisi vaikuttaa Euroviisuissa heikentävästi biisin menestysmahdollisuuksiin. Osa puolestaan pitää kappaleen nimeä nokkelana ja sopivana herättelynä.

Oliveran Thank God I’m an Atheist -kappale julkaistaan keskiviikkona 19. tammikuuta. UMK:n voittaja selviää 26. helmikuuta.

Lue myös: Tässä ovat Uuden musiikin kilpailun artistit! The Rasmus, Tommi Läntinen, Cyan Kicks...

Lue myös: The Rasmukselta yllätysvalinta uudeksi kitaristiksi - entinen Tiktak-jäsen paljastaa, miten häkellyttävä tapahtumaketju eteni

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat