Kuva: AOP

Last Christmas -hitin tuntematon tausta - George Michael soitti kaikkia soittimia, vaikka ei osannut

10.12.2021 22:15 - Roy Kokkonen

Last Christmas on yksi tunnetuimmista, rakastetuimmista ja vihatuimmista jouluhiteistä.

Wham! -yhtyeen jouluhitti Last Christmas on yksi rakastetuimmista - ja vihatuimmista joululauluista.

Kappale tunnetaan todellisena korvamatona. Sosiaalisen median irvileuat ovatkin lanseeranneet leikkimielisen Whamageddon-pelin. Pelin tarkoituksena on selvitä koko joulukuu jouluaattoon asti kuulematta biisiä kertaakaan. Pelin häviää, jos sen sattuu kuulemaan edes vahingossa.

Vaikka Last Christmas ei kuuluisi omiin suosikkeihin, tarina sen takana on kuulemisen arvoinen.

21-vuotias George Michael kirjoitti kappaleen lapsuudenkotinsa yläkerrassa kesällä 1984. Whamin tarina alkoi olla lopuillaan ja Michael suunnitteli jo soolouraa.

Melodialtaan biisi on iloinen, mutta sanoituksissa lauletaan sydämen vieneestä rakastajasta. Sanat voi tulkita myös kertovan kaksoiselämästä. Michael kertoi vasta vuosia myöhemmin julkisesti olevansa homoseksuaali.

Michael halusi soittaa jokaista biisillä kuultavaa soitinta itse, ja niin hän myös teki, taustalla kilkattavia kulkusia myöden. Se teki äänitysprosessista tuskallista, sillä Michael ei osannut soittaa mitään instrumenttia ennestään.

Toisaalta se pakotti kappaleesta yksinkertaisen, mikä oli ääniteknikko Chris Porterin mukaan nerokasta. Porter oli yksi harvoista ihmisistä, jonka Michael salli mukaansa studioon.

- Eräs Georgen fiksu puoli oli, että hän halusi kuuntelijan keskittyvän hänen ääneensä eikä musiikilliseen taituruuteen. Last Christmasissa on hyvin yksinkertainen perusta, jonka päällä laulu ja melodia lepäävät, Porter kertoi The Guardianille Michaelin kuoleman jälkeen vuonna 2017.

Laulaja George Michael myös soitti kaikki kappaleella kuultavia instrumentteja. (kuva: AOP)

George Michael oli mukana tekemässä myös toista samana jouluna julkaistua jouluhittiä. Band Aid -yhtyeen Do They Know It's Christmas tehtiin hyväntekeväisyyskappaleeksi auttamaan nälänhädästä kärsiviä etiopialaisia. Kyseinen kappale nousi Ison-Britannian singlelistan kärkeen ja Last Christmas jäi kakkoseksi.

Vasta myöhemmin kävi ilmi, että Michael oli lahjoittanut myös Last Christmasista saamansa rojaltimaksut hyväntekeväisyyteen. 

Last Christmas on jäänyt ikuiseksi sesonkihitiksi, joka on ollut Suomessakin useana vuonna kuunnelluin joulukappale. Isossa-Britanniassa se piti pitkään eniten myyneen listakakkosen ennätystä, kunnes se vihdoin nousi ykköseksi vuoden 2021 ensimmäisellä viikolla.

Tuolloin Michaelin perhe kertoi, että kappaleen kaikki tuotot ovat menneet ja menevät jatkossakin Michaelille tärkeisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. 

Lue myös: Mikä joululaulu olet? Hauska testi paljastaa, millainen joulupersoona olet

Lähteet: The Guardian, Lad Bible

Kilpailut

Uusimmat