Kuva: Eurovision.tv

Portugalin euroviisuedustajalla yhtymäkohta Saara Aaltoon - saako toisen voiton putkeen?

06.04.2018 10:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Portugali järjestää tänä vuonna Eurovision laulukilpailun ensimmäistä kertaa. Viime Euroviisuissa voiton vei Salvador Sobral kappaleella Amar Pelos Dois ja näin ollen sai kunnian pistää viisut pystyyn tänä vuonna. Kotiyleisön eteen Portugalia edustamaan on valittu 23-vuotias Cláudia Pascoal, joka esiintyy yhdessä edustuskappaleen kirjoittaneen Isauran kanssa. Kappaleen nimi on O Jardim, eli suomeksi ”Puutarha”.

Cláudia Pascoal on portugalilaisille tuttu näky television kykykilpailuohjelmissa. Nainen on osallistunut paikallisiin versioihin Idolsista, X Factorista ja The Voice -kilpailusta. Näin ollen nainen on hieman kuin Portugalin vastine Saara Aallolle, joka on hänkin nähty monissa television kykykilpailuissa.

Vedonlyöntitilastoissa Portugali ei hätyyttele kärkeä. Eurovision World -sivuston kokoamasta vedonlyöntisivustojen yhteenvedosta käy ilmi, että vedonlyöjien mielestä Portugali on 17:nneksi todennäköisin voittaja. Suomi on tällä hetkellä listan sijalla 14.

Arvio:

Portugali lähtee tänä vuonna Euroviisuihin yllättävän samankaltaisella reseptillä kuin viime vuonnakin. Kappale on tänäkin vuonna tyyliltään epäviisumainen balladi, ja esittäjänä on musiikin voimakkaasti tunteva persoonallisen äänen omaava tulkitsija. Molemmissa kappaleissa myös laulun kirjoittajat pääsevät hyvin esiin. Viime vuonna Salvador Sobralin kohdalla muistettiin aina mainita, että kappaleen on kirjoittanut hänen siskonsa. Tänä vuonna biisintekijä on otettu ihan lavalle asti esiintymään.

Vaan irtoaako voitto tänäkin vuonna? Uskallan ennustaa, että ei. Kappale on enemmän luokkaa ”kyllähän tätä kuuntelee” kuin luokkaa ”pakko kuunnella uudestaan”. Biisi ei oikein tunnu menevän minnekään. Draamankaari on hukassa, vaikka kappaleessa lauletaan aiheista dramaattisimmasta eli kuolemasta. Kappaleen englanniksi käännetyt lyriikat pääsee lukemaan täältä.

Cláudia Pascoalissa ei ole esiintyjänä mitään vikaa. Hän selvästi tulkitsee kappaleen eikä vain laula sitä läpi. Esityksen teho riippuu paljon siitä, minkä esiintymispaikan se finaalissa saa. Jos esitys nähdään bilebiisien keskellä, se voi luoda suorastaan maagisen levähdystauon kaiken yliampuvan seassa.

Kappaleen kirjoittaneen Isauran mukanaolo lavalla on kyseenalainen ratkaisu. Nainen laulaa taustoja biisissä vain hetken aikaa ja muuten istuu paikallaan selin yleisöön. Silloin, kun Isaura astuu esiin, hänellä ei ole minkäänlaista kontaktia Cláudiaan. Hänen äänensä kyllä tukee hyvin päälaulajan ääntä, mutta taustalaulut olisi aivan hyvin voinut hoitaa lavan sivussa, kuten Euroviisuissa on mahdollista. Kenties näin viisufinaalissa lopulta toimitaankin, voihan esitys vielä muuttua.

Ei kotiyleisön tätä hävetä tarvitse, mutta kauan Euroviisuissa voittamatta kärvistellyt Portugali ei mihinkään voittoputkeen ole nyt päätymässä.

Lue kaikki aiemmin julkaistut euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Euroviisujen esiintymisjärjestys on päätetty - Saara Aallolle täysosuma!

Lähteet: Eurovision World, Wikipedia

Kilpailut

Uusimmat