Kuva: Senja Rapila

Mikko Kuustonen muistelee parasta keikkaansa yleisössä: "Ajattelin aluksi, että tämä on noloa!"

18.12.2017 19:45 - Henna Koste

Kiertueelle lähtevä Mikko Kuustonen tietää, että yleisöllä on merkittävä rooli keikan tunnelman luojana. Hän on myös itse saanut nauttia ikimuistoisista esityksistä yleisössä.

Laulaja Mikko Kuustonen lähtee bändinsä kanssa kiertueelle tulevana keväänä. Seitsemän iltaa -konserttisarja tulee olemaan artistin ainoa kiertue ensi vuodelle.

- Teimme edellisen rundin varsin massiivisesti ja näyttävästi. Haluamme myös jatkaa ja kehittää kattausta saman bändin kanssa. Nyt ajatuksemme on tehdä sovituksia uusiksi niin, että  improvisaatiolle ja nopeille reaktioille on tilaa, Kuustonen kuvailee.

Artisti kuvailee, että konserttisaleissa meininki voi turhan usein olla liian tarkkaan suunniteltuja. Siksi Kuustonen kokoonpanoineen haluaa jättää asioita myös paljon tapahtuvaksi tarkemmin suunnittelematta. 

- Yleisöllä on aina ratkaiseva osa keikkojen hengen muokkaajana, ja tunnelmat välittyvät molempiin suuntiin. Teatterinäyttämöillä puhutaan neljännen seinän rikkomisesta ja haluamme jalostaa tätä osaksi ainutlaatuisia konsertteja, Kuustonen selventää. 

"Vau, tämän voi tehdä näinkin"

Mies on saanut nauttia ikimuistoisista keikoista myös yleisössä. Paras keikkamuisto nousee heti mieleen. Kanadalainen Daniel Lanois teki vaikutuksen. Hän toimi muun muassa U2:n ja ja Bob Dylanin tuottajana.

- Miehen soolouraa ei oltu liiemmin Suomessa noteerattu, mutta Merimaa hommasi hänet Tavastialle loistavan bändin kanssa. Siellä oli ehkä 50 ihmistä, Kuustonen muistelee.

Elettiin 90-lukua. Aluksi Kuustosta hieman ahdisti väen vähyys. 

- Ajattelin aluksi että "apua, tämä on noloa". Toisaalta ei ollut ihme, että porukkaa oli vähän. Hänestä ei juuri tiedetty. Tavastialla on ollut aiemminkin artisteja, joista on myöhemmin noussut nopeasti suuria tähtiä, Kuustonen huomauttaa.

-  Keikan henki ja tyrmäävä taidokkuus jättivät paikalle olleille taatusti unohtumattoman elämyksen, Kuustonen toteaa. 

Mies on käynyt katsomassa Lanoisia myöhemminkin, mutta Tavastia on pysynyt muistoissa tiukimmin. 

- Mikään ei kuulostanut siltä, että "niinpä tietysti", kaikki kuulosti enemmän siltä, että "vau, ai tämän voi tehdä näinkin", Kuustonen sanoo ja lisää, että samaa haetaan myös hänen tulevalta kiertueeltaan. 

- Aniharvoin olen kokenut sielukasta konserttikokemusta isoilla areenoilla. Ainoastaan Bruce Springsteen ja U2 ovat omalla mittarillani rakentaneet vahvan intensiteetin isoilla areenoilla. Koskettavuus massatapahtumassa onkin taitolaji. Michael Jackson ja Bruno Mars ovat säväyttäneet spektaakkeleilla, artisti pohtii.

Mikko Kuustonen kevään 2018 Seitsemän iltaa –kiertue starttaa 7. maaliskuuta Järvenpäästä. Lippuja keikoille myyvät Lippupiste ja Ticketmaster.

Lue myös: Mikko Kuustonen poikkeukselliselle kiertueelle: "Jokainen ilta rakentuu ainutlaatuiseksi"

Kilpailut

Uusimmat