Kuva: Mikko Räsänen

Danny Jari Sillanpäästä: "Hän joutui ylittämään inhimillisen sietokyvyn rajat"

25.10.2017 14:15 - Anna Hopi

Danny sai sydänkohtauksen 2010. Nyt hän kokee elävänsä jatkoaikaa ja yrittää nauttia joka hetkestä.

Laulaja Danny, 75, kurvaa Långvikin kylpylähotellin pihaan mustalla luksusmersulla. On kolea syyspäivä, ja puiden kirkkaanväriset lehdet kielivät orastavasta ruska-ajasta. Haastattelu on sovittu Kirkkonummelle, koska Dannyllä on pitkä historia paikassa. Hän on asunut siellä 11 vuotta.

Hotellissa valokuvaajan edessä poseeratessaan Danny ehdottaa pilke silmäkulmassa, että muutama kuva käytäisiin ottamassa hotellin kuntosalilla. Hän sanoo, että artistin työhön liittyy jatkuvana asiana omasta esiintymiskunnosta huolehtiminen, vaikka pienilläkin painoilla. Se on yksi Dannyn pitkänkin uran salaisuus. Itsestä huolehtimisen merkitys on vain korostunut sen jälkeen, kun Danny sai sydänkohtauksen vuonna 2010.

Kuntosalin humoristisen kuvaussession jälkeen istutaan hotellin ravintolassa. Saatuaan teekupin nenänsä alle laulaja kertoo elämästään, arjestaan, kumppanistaan Erika Vikmanista ja Finnhittien kuninkaista.

"Nautin kodin suomasta rauhasta"

- Olen asunut täällä Kirkkonummella 11 vuotta. Kotini sijaitsee meren rannalla keskellä vehreää luontoa. Siellä on kaunista ympäri vuoden. Voisi melkein sanoa, että pihani on golf-kentän kaltainen. Se on kaikin puolin rauhoittava ympäristö. Päädyin tänne asumaan, kun päädyimme Liisan kanssa avioeroon. Eräs ystäväni asui täällä ja hän tarjosi mahdollisuutta tähän ratkaisuun. Koti tuli minulle ihmissuhteen kautta.

- Kirkkonummi on paikka, jossa on paljon suomenruotsalaisia ja sen kulttuurin edustajia. Tällainen härmäläisen populaarikulttuurin edustaja ei paikallista väestöä hätkäytä. En kulje täällä kauheasti missään kuin ruokailemassa ja kauppaostoksilla. Työni on niin liikkuvaa, että vapaalla nautin kodin suomasta rauhasta.

- Minulla on myöskin Raumalla kesähuvila. Siellä on luontoa, merta ja kalastusmahdollisuuksia. Raumalla ovat myös sukulaiset ja historiani - siellä on kaikki lapsuudenmuistoista tähän päivään. Lähden aina Rhodokselle keväällä ja syksyllä. Yritän sillä tavoin tehdä kesästäni mahdollisimman pitkän. Aurinko vaikuttaa mielialaani kohottavasti. Syksyinen sää on vähän depressiivinen, viihdyn enemmän auringonpaisteessa. Loskakelit ovat mielestäni ikäviä, mutta muuten nautin syksystä ja sen suomasta väriloistosta.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Luoja antoi minulle jatkoaikaa"

- On hieno hetki, kun saa täyttää 75 vuotta. Kun saat elää elämässä tarpeeksi kauan, opit arvostamaan sitä kun Luoja antaa lisäaikaa. Minulla oli sydäninfarkti vuonna 2010. Olen kiitollinen, että selvisin siitä ja sain jatkoaikaa. Ihmisillä on erilaiset geenit - jotkut saavat vanheta pitkäänkin, jotkut sairastuvat ja jotkut vaan eivät jaksa millään. Sain äidiltä hyvät geenit, kun pystyn tekemään tänä päivänä töitä samalla tavalla kuin aikaisemminkin.

- Olen elänyt infarktin jälkeen terveydenhuollon asiantuntijoiden tarkkojen ohjeiden mukaan. Tottakai voisin hoitaa kuntoani vieläkin paremmin ja kuntoilla enemmän. Luotan siihen, että oma tapani elää toimii myös. Jos laulan 1,5 tuntia täysillä, se on aikamoinen treeni keuhkoille ja sydämelle.

- On syytä olla kiitollinen joka päivästä ja edetä elämän erämaassa asioita, joista luulee selviytyvänsä. Yritän jatkuvasti kehittyä ja tehdä kaikki työni niin hyvin kuin mahdollista. Toistaiseksi ei ole vielä ollut sellaista hetkeä, etten olisi kokenut kehittymisestä ja uuden oppimisesta iloa.

"En ole koskaan turvannut päihteisiin"

- Jos ajatellaan tämän päivän ongelmia päihteiden suhteen, en ole koskaan elämässäni kokeillut huumeita kertaakaan. Oletan, että se on sellaista tavaraa, johon saatat mieltyä. En halua edes yrittää sellaista. Mitä tulee alkoholiin, olen tanniiniallergikko, enkä voi juoda viinituotteita. Pystyn juomaan viljasta tehtyjä alkoholijuomia, kuten olutta tai vodkaa. Se ei haittaa minua lainkaan. Juon ehkä yhdestä kolmeen alkoholiannosta viikossa. Joskus tietysti, jos on juhlia ja hyvä tunnelma, niin silloin voi nauttia juomasta ja hyvästä seurasta.

- Minulla on paljon sellaisia kollegoita, jotka hakevat turvaa tai improvisaatiokykyä tai lääkettä yksinäisyyteen alkoholista. Minulla on ollut hyvä säkä, etten ole tarvinnut alkoholia mihinkään tuollaiseen sijaistoimintaan. Olen pitänyt pääni kasassa opiskelemalla, lukemalla ja omaksumalla uusia asioita. Ihmisen tulisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Olen ajatellut, että yritän tehdä aina asiat paremmin kuin edellisellä kerralla. Olen saanut siihen apua viisailta ystäviltä.

- Viihdeala on rankka, ja siitä kertoo esimerkiksi Jari Sillanpään kohtalo. Hän on hyvin kysytty artisti ja tekee keikkaa ääriväsymykseen saakka. Kun seuraan millaisia keikkamääriä mitä hän tekee, niin jos lentää helikopterilla ja tekee useamman keikan illassa, se ylittää inhimillisen sietokyvyn rajat. Ihminen saattaa hakea tuollaisessa tilanteessa turvaa ja apua jostain. Käsittääkseni hän on nyt hakenut turvaa tarpeettomista aineista.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Esiinnymme yhdessä Erikan kanssa"

- Olemme päättäneet tehdä Erikan kanssa joitakin yhteisesiintymisiä. Valmistaudumme nyt siihen. Kyllä tämä elämä on aina uusiin valmistautumista. Saimme asiakkailta tilauksia tehdä yhdessä esiintymistä. Nyt pohdimme, millaista show'ta teemme. Haluamme tehdä visuaalisesti ja musiikillisesti korkeatasoista juttua. Apurina on muun muassa Petri Kokko ja Matti Järveläinen, jotka auttavat toteuttamisessa. Tämä kuukausi on Erikalle Tähdet, tähdet -aikaa. Hän harjoittelee joka päivä TV-ohjelmaan. Kaikki genret täytyy ottaa haltuun. Emme vielä pohdi yhteisesiintymisiä sen vuoksi.

(kuva: Mikko Räsänen)

- Erikan lahjakkuus on mielenkiintoinen, koska hän voitti tangokuningatar-tittelin varsin nuorena. Nyt hän on erikoistumassa myös moniin muihin lajeihin Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Hänen sisäinen palonsa vetää häntä selvästi kohti näyttäviä estradinumeroita. Olin tuomarina ensimmäisen Tähdet, tähdet -tuotantokauden finaalissa, ja voin sanoa, että on taiteilijoilta rohkea veto mennä tuollaiseen kilpailuun mukaan. Yleisölle se on mielenkiintoista, kun kuullaan genrejä stadionrockista räppiin ja klassiseen musiikkiin. Taiteilijat saavat todella näyttää taitonsa. Mielestäni koskaan ei ole ollut näin tasavahvaa porukkaa paikalla kuin tänä vuonna. Se kiteyttää myös hyvin suurelle yleisölle, miten vaativaa showbisnes on ja kuinka paljon lahjakkuuksia löytyy.

- Erikalla on jo valmiiksi eri yleisöjä. Tanssikeikkojen tekeminen on tärkeää elannon kannalta. Suomessa kulkee rinnalla myös voimakas festivaalibuumi, jonne tangokuningattaret eivät kovin helposti pääse sisälle. Erika laajentaa toimialaansa tällaisen ohjelman kautta. Häntä on pyydetty jo kolmeen teatteriinkin lyhyen ajan sisällä. Hänellä on hyvät mahdollisuudet ammattilaiseksi pitkällä tähtäimellä. Erika harjoittelee esiintymisiään vastuullisesti, koska hän tietää, että on paljon ennakkoluuloisia ihmisiä, jotka ajattelevat, ettei tangokuningatar voi pärjätä tässä kilpailussa, tai ettei sellaista ihmissuhdetta voi hyväksyä, jossa Erika elää. Hän elää kovien paineiden alla. Arvostan kovasti hänen määrätietoisuuttaan ja vastuullisuuttaan.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Olemme Frederikin kanssa ystäviä"

- Finnhittien kuninkaat keikkailee edelleen. Viimeksi meillä oli Syöpäsäätiön keikka, jossa oli hieno tunnelma. Toivon, että keikkailumme jatkuu - sitä on kovasti toivottu. Siitä on keskuudessamme puhuttu ja olemme päättäneet pyrkiä siihen. Meidän keskinäiset välit ovat hyvät. Olemme kaikki kolme eri tyyppisiä ihmisiä, joista olen ehkä sovittelevin, koska olen ollut tekemisissä eniten muiden artistien kanssa. Tapani Kansa on itsenäinen, määrätietoinen toimija ja jonkin verran kulmikas ihminen. Frederik on hauska pohdiskelija ja uuden kehittäjä. Meillä on kivaa yhdessä, koska keittoon tulee monia sävyjä kun kaikki kolme kokkaavat samaan aikaan.

- Suurilla viihteentekijöillä Frank Sinatralla, Sammy Davisilla ja Dean Martinilla oli kolmen miehen show, joka oli siihen aikaan Las Vegasis suosituin ohjelma. He oikein rakensivat toiselleen tällaisia hauskoja tilanteita, joissa yleisö viihtyi hyvin. Lavahuumorin heitteleminen on kivaa suolaa ohjelmalle. Huumori on vaikea laji. Musiikki ja huumori ovat hyvä yhdistelmä. Tapsa ja Frederik ovat heittäneet välillä kirpeääkin huulta. Hyvä huuli on sellainen, joka hätkähdyttää, yllättää ja ilahduttaa kuulijaa. Olemme laukoneet toisistamme vaikka mitä.

- Pystymme Finnhittien kuninkaiden kautta tuomaan viihdettä aikuisväestölle, eli sille kansanosalle, joka nauttii melodisesta musiikista. Heitä on yli puolet kansasta. Olemme Frederikin kanssa läheisempiä ystäviä, koska meillä on tapana puhua enemmänkin asioista. Tapsa on hyvin jämpti ja hän omaa voimakkaat mielipiteet. Tapsan ajatukset perustuvat hänen omiin kokemuksiinsa. Hän on fiksu, mutta ei kovin helppo kaveri. Tapsallakin on oma ehtymätön vitsivarastonsa.

- Erikan ja Dannyn yhteisesiintymisien kysyntä on aika iso. Tarkoituksenamme on joka tapauksessa tehdä yhdessä ja erikseen uutta musiikkia. On tulossa hyviä ja kiinnostavia TV-ohjelmia, joista en voi vielä puhua enempää.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Dokumenttielokuva ei kaunistele Dannyn elämäntarinaa: "En pelkää"

Lue myös: Mitä jos Danny ei olisikaan valinnut musiikkia? "Olisi johtaja missä tahansa työssä"

Lue myös: Erika Vikman, 23, suhteestaan Dannyyn, 74: "Saan viestejä, joissa sanotaan, että olen sairas"

Lue myös: HS: Danny rakastui Erika Vikmanin sydämellisyyteen: "Hyvät arvot lähensivät"

Lue myös: Dannyn kanssa poseeraava suomalaisrokkari kettuilee Cheekille ja Elastiselle: "Mitkä v***n Profeetat?"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat