Kuva: Toni Lund

Jari Sillanpää oppi armolliseksi itselleen: "Hyvä olo ei ole kiinni muiden hyväksynnästä"

03.07.2017 13:21 - Anna Hopi

Jari Sillanpään elämänasenne muuttui, kun hän ymmärsi omankin elämänsä rajallisuuden.

Jari Sillanpää, 51, viritti lauantaina Iskelmä Himoksen juhlakansan tunnelmiin uuden bändinsä ja pettämättömän lavakarismansa voimin. Hittikappaleistakin kuultiin uusia versioita - esimerkiksi tähden tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluva Kaduilla tuulee sai reggaeton-poljennon twerkkaavat taustatanssijat taakseen.

Kaikesta näkee, että Sillanpää osaa haastaa itseään taiteellisesti. Mutta toisin kuin moni muu, hän ei suunnittele liikaa asioita etukäteen.

- Biisien päivitetty soundi ja koko ohjelmisto on saanut odottavaisille mielille. Haluan nähdä yleisön reaktion. Näen keikoillani usein samoja kasvoja, jotka kiertävät tapahtumasta toiseen.On vähän teinipoikamainenkin innostava fiilis, että mitähän fanit ovat mieltä, laulaja luonnehti keikkansa jälkeen Iskelmän haastattelussa.

Viihdyttäminen on äärimmäisen haluttu taito, joka tuntuu löytyvän harvoilta. Sillanpäätä voi huoleti kutsua yhdeksi Suomen taitavimmista lavaesiintyjistä. Oikean sävelen löytymiseen yleisön kanssa ei hänen mukaansa vaadita vippaskonsteja, vaan pikemminkin sitä, että esiintyjä riisuu pois omat suojakuorensa.

- Viihteen ei tarvitse olla monimutkaista. Se on hauskanpitoa ja yhdessäoloa - hyvin yksinkertaista. Innostuksen täytyy syntyä - se tarttuu lavalla toisiin, Sillanpää sanoo.

- En ole koskaan katsonut, miten muut viihdyttäjät tekevät. Olen vain huomannut elämän varrella, että jos olen aito ja rento oma itseni, niin suurimmaksi osaksi se kantaa. Se tuo niitä spontaaneja hulluja ideoita.

(kuva: Toni Lund)

Spontaanius lavalla näkyi ikävinä otsikoina lehdissä

Sillanpää harmittelee sitä, miten media joskus takertuu hänen tekemisiinsä lavalla.

- Joskus tämäntyylisessä spontaanissa esiintymisessä käy niin, ettei paikalla oleva media halua ymmärtää. He haluavat lytätä. Keksin lavalla jotain spontaania, ja siitä tehdään ikävän kuuloiset otsikot, vaikka lavalla koko juttu on ihan viaton, sanoo mies.

- Viime viikolla kesken show'n istahdin alas, koska seuraavaksi oli tulossa hidas balladi. Se on ollut aina tapani, että istun jollekin baarijakkaralle ja nousen jossain vaiheessa ylös. Se on joku sisäänrakennettu koreografia, joka on ollut minulla kaikki nämä vuodet. Kun sitten istahdin alas, niin vahingossa jotenkin "romahdin" siihen, ja pulpahti mieleen läppä. Sanoin yleisölle huumorilla, että "hoh hoh, kylläpä ramasee vanhaa artistia", Sillanpää kuvailee. 

- Jengi nauroi, ja joku huusi sieltä, että "telttasänky sulle". Tietenkin olin heti mukana siinä jutussa, ja nauroin lavalla, että "kantakaa camping-sänky mulle". Se käännettiin lehtijutussa siten, että Sillanpää väsähti. Minulla oli vielä keikka samana päivänä eri bändillä ja nopeammalla ohjelmistolla - silloin kirjoitettiin, että Sillanpää virkistyi iltaa myöten, hän kertoo huvittuneena.

Hän pudistaa päätään, ja sanoo, ettei oikeastaan voi olla mitenkään "oikein" lavalla, koska hänestä joka tapauksessa kirjoitetaan lähes mitä tahansa.

- Yritän olla siltikin lavalla niin spontaani kuin mahdollista. Suunnitella mahdollisimman vähän - jotta olisin auki. Vaikka onkin huonoa läppää joskus, niin on tärkeämpää, että se tulee ulos aidosti. Se on tehnyt minusta sellaisen esiintyjän kuin mitä olen. Kun käsikirjoittaa kaiken tarkasti, se on erilaista esiintymistä. Sellaisessakin tilanteessa Jari olisi Jari, mutta paljon jäykempi, hän toteaa.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Olen halunnut aina naurattaa ihmisiä"

Ennen tangokuninkuutta ja suurta tähteyttään Sillanpää viihdytti ihmisiä pienemmässä mittakaavassa Silja Linen laivoilla baarimikkona toimien. Silloin miehen elämä oli varsin erilaista kuin nyt.

- Silloin halusin olla täydellinen. Tuijotin karaokelaitteen screeniä ja luin tekstiä, vaikka osasin biisit päästäni ulkoa, niin silti tuijotin, koska pelkäsin katsoa ihmisiä silmiin. En ollut ollenkaan valmis silloin, hän muistelee.

- Olen ollut aina pelle, olen halunnut hauskuuttaa ja naurattaa jengiä privaatisti. En silloin vielä halunnut hauskuuttaa lavalla. Se on tullut ajan myötä.

Artisti mieltää huumorin myös herkkyydeksi, jolla aistii ympärillä olevia tilanteita. Silloin henkilö osaa esimerkiksi rikkoa jään tilanteessa, jossa on kireä ilmapiiri.

- Sellaiset tyypit ovat usein kaveriporukkansa tasapainottajia. Huumorilla saa keventää tosi paljon, hän nauraa.

"Keho laittaa ymmärtämään, ettei elämä ole ikuista"

Laulajan kasvoilla on naurun ryppyjä, mutta yleisilme on viisikymppisenäkin hurmaavan poikamainen. Jari Sillanpää sanoo, että vuodet ovat tehneet hänestä rennomman ihmisen.

- Olen huomannut, että mitä enemmän tulee ikää, niin harmaan sävyjä tulee enemmän elämään. Olen ollut tosi mustavalkoinen nuorempana. En ole löytänyt miksi suhtaudun nykyään asioihin niin rennosti. Se voisi johtua siitä, että 43-vuotiaana tajusin, että minullakin on kuolema edessä, hän pohtii ääneen.

- Käsitin, että Jari Sillanpääkin kuolee jossain vaiheessa. Ennen kuin täytin 43 vuotta, olin varma, että elän ikuisesti. Kun huomaat, että elämäsi on rajallinen, ajatusmaailma muuttuu. Se tulee näistä ensimmäisistä krempoista, mitä huomaat kehossa. Polvi on kipeä kolme päivää, kun kävelet jotain vaellusmatkaa. Miksi olkapää on niin jumissa? Näitä ei nuoruudessa ollut. Keho pistää sinut tajuamaan, ettei se ole ikuista. Se on hyvä, koska silloin et enää juokse asioiden perässä.

(kuva: AOP)

Sillanpää myöntää olevansa edelleen kärsimätön ihminen, mutta eri tavalla kuin nuorempana.

- Kun nousen lavalle, joskus jännittää, mutta ei niin paljon kuin nuorempana. Nyt hyvä oloni ei ole kiinni siitä, hyväksyykö jengi minut vai ei. Heillä on oikeus ajatella minusta, mitä he haluavat. Joskus nuoruuden epävarmuus voi hetkittäin tulla takaisin, ja otan vähän takapakkia. Nousen kuitenkin siitä nopeasti taas hyvään oloon, hän hymyilee lämpimästi.

Epävarmoina hetkinä huippumenestyneen artistin päähän voi tulla sekin ajatus, että mitä muka hän, Jari Sillanpää, on saanut elämässään aikaiseksi. Siitäkin huolimatta, että Siltsu on Suomen rakastetuimpiin kuuluva viihdyttäjä, satojen hittien mies, ja henkilö, jonka tekemisiä media seuraa silmä kovana.

- Herään silloin siihen, että miten voin edes ajatella noin. Loppujen lopuksi olen saavuttanut paljon. Mutta se on joku sisäänrakennettu juttu, ehkä lapsuudesta peräisin oleva ajatusmalli, mistä huono itsetunto joskus kumpuaa. Ei sitä aina tiedä, mistä se on lähtöisin.

(kuva: Toni Lund)

Armollinen elämänasenne pysäytti

Laulajan mielestä hyvä elämä on sisäistä vapautumista, jossa pystyt todella heittäytymään jokaiseen käsillä olevaan hetkeen kuin se olisi viimeinen.

- Kaikkea saa kokeilla, täytyy yrittää olla vapaamielinen, eikä välittää siitä, mitä jopa joku lähin kaveri sanoo. Jos sinulla on joku oma fiilis, niin go for it, Jari Sillanpää kannustaa.

Hän jakaa myös tärkeän elämänfilosofian, jonka kuuli äskettäin ystävältään. Sillanpää hymyilee, ja sanoo vaikuttuneensa erityisesti kaverin ajatuksien armollisuudesta.

- Joku sanoi tässä pari viikkoa sitten tosi fiksusti. Että kannattaisi kyseenalaistaa, onko tosiaan olemassa hyviä ja pahoja ihmisiä. Hänen mielestään hyvät ihmiset ovat tehneet hyviä valintoja elämässään. Ne huonoiksi leimatut eivät vielä ole tehneet hyviä valintoja elämässään. He tulevat vähän jälkijunassa. Heillä on kuitenkin mahdollisuus tehdä uusia valintoja, hän muistelee.

- Vaikutuin tästä ihanasta, armollisesta ajatustavasta, että pahoja ihmisiä ei tavallaan ole, vaan he ovat tehneet vain huonompia valintoja elämässä. Kaikilla on kuitenkin mahdollisuus tehdä elämästään mitä tahansa.

Lue myös: Jari Sillanpään keikalla yllätysnumero - twerkkaajat marssivat lavalle!

Lue myös: Jari Sillanpää esitteli uuden kappaleensa Iskelmäfestivaaleilla - katso video

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat