Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Neljän Ruusun 35 vuoteen mahtuu monenlaista: "Alkoholia ja päihteitä käytetty enemmän ja vähemmän"

13.03.2017 09:15 - Anna Hopi

Ilkka Alanko nauttii omien sanojensa mukaan siitä, että Neljä Ruusua elää veitsenterällä.

Neljä Ruusua -yhtyeen solisti Ilkka Alanko on keikkaillut saman miehistön kanssa 35 vuotta. Tuo aika on mennyt miehen mukaan kuin siivillä, ja se on ollut täynnä ikimuistoisia kokemuksia, mutta myös kriisin hetkiä.

Yhdessä soittamisen taika on hänen mukaansa seurausta siitä, että mitään sopimusta yhteisestä jatkosta ei ole koskaan ollut. Bändi on liidellyt inspiraation varassa.

- Kaikki kyselevät pitkän iän salaisuutta. Se on tämä vaaran tuntu. Emme tiedä, olemmeko parin vuoden päästä olemassa. Meillä ei ole koskaan ollut mitään kauaskantoisia suunnitelmia. Mennään fiiliksellä, katsotaan jos tulee biisejä, nautitaan niistä ja soitetaan niitä. Musiikkia on aina vain tullut ja se on kelvannut ihmisille, Alanko summaa.

- Kun huomaa, että kun tekee tunteella, eikä rahan tai pakon takia, niin ei ole velvollisuuksia mihinkään. Emme ole luvanneet kellekään mitään, emme edes itsellemme. Se on homman suola: uusi musiikki, ja jatkuva veitsenterällä tanssiminen.

"Murjotamme hiljaa keikkabussissa"

Yhtye lähtee 17. maaliskuuta keikkailemaan. Onkin paikallaan kysyä, millaisia perinteitä heidän keikkabussissa matkustamiseensa liittyy. Usein muusikkopiireissä busseissa nimittäin heitetään kohtuullisen ärjyä läppää ja saattaahan siellä pierukin haista.

- Vuosien mittaan on tapahtunut kaikenlaista, ja on siellä show-meininkiäkin ollut. Teknikot ovat villiä porukkaa. Alkoholia ja päihteitä on käytetty enemmän ja vähemmän. Nyttemmin vähemmän. Kaikkea kohellusta on ollut, Alanko pohtii.

- Lähtökohtaisesti istumme kuitenkin bussissa hiljaa ja murjotamme. Mietin aika paljon tulevaa keikkaa ja olen ajatuksissani, hän jatkaa.

(kuva: Hanna-Maria Grönlund)

"Hittiä ei voi ennustaa"

Alangon kynästä on syntynyt monia hittibiisejä. Onko hänellä kuudes aisti niiden kappaleiden suhteen, jotka lähtevät nousukiitoon?

- Aina kun julkaisemme uuden biisin, olen varma, että tämä jos mikä on hitti. Eihän sitä tietenkään voi koskaan tietää. On tärkeintä, että itse on tyytyväinen, mitä käsistään päästää. Sitten se on korkeimman käsissä. Sitä ei voi tietää etukäteen varmaksi, hän toteaa.

- Se on vähän sitäkin, että mikä kappale sopii mihinkin aikaa. Onko Neljän Ruusun kaltaiselle musiikille tilausta tässä hetkessä. Viime vuosina olen saanut vihjeitä siitä, että tilausta kumminkin olisi, mikä on ihan kiva juttu, muusikko nauraa.

Yhtye julkaisi vastikään uuden kappaleen Sähkökitara, josta solisti on innoissaan. Kuuntele kappale alta. Katso täältä bändin kevään keikka-aikataulu.

 Lue myös: Ilkka Alanko: "Isyys toi mukanaan tunteiden vuoristoradan"

Kilpailut

Uusimmat