Kuva: Senja Rapila

Boycottin paluu odotettu käänne suomalaislaulajalle: 'Kyllästyin olemaan Tommi Läntinen'

09.03.2017 17:45 - Senni Loikala

Kulta-aikaansa 1980-luvun lopulla eläneen legendaarisen Boycott-yhtyeen paluu sai Tommi Läntisen kuorimaan nahkansa muusikkona uudestaan.

Legendaarinen Boycott-yhtye ilahdutti fanejaan helmikuussa kertomalla, että yhtye tekee paluun kymmenen vuoden tauon jälkeen. Viime perjantaina Boycott julkaisi uuden Still I Rise -singlen ja kokoonpanolta on luvassa myös studioalbumi vielä myöhemmin tänä vuonna. Yhtye muistetaan erityisesti Gotta Rock -kappaleestaan ja cover-kappaleista My Sharona ja Roadrunner.

Yhtyeen nokkamies Tommi Läntistä, 57, lukuun ottamatta Boycottin miehistö on vaihtunut täysin. Keväällä tulee kuluneeksi vuosi yhtyeen entisen kitaristin Ari ”Hombre” Lampisen kuolemasta. Läntinen kertoo ajatuksen Boycottin paluusta syntyneen juuri menetyksen kautta.

- Esiinnyimme syksyllä helsinkiläisessä rokkibaarissa ja esitimme Boycottin vanhaa tuotantoa Hombren kunniaksi, kun hän siirtyi toisiin soittoporukoihin, Läntinen aloittaa.

- Kun treenasimme esiintymistä varten, minulle tuli paljon rakkaita muistoja mieleen. Se oli myös aikamatka niihin biiseihin. Aloin ajatella, että jos tämä juttu toimii, niin paluu olisi mahdollinen. Silloin Hombren leski ja muutama lähiystävä sanoi, että anna mennä.

(kuva: Senja Rapila)

Kuoleman läsnäolo sai Läntisen pohtimaan myös omaa elämäänsä viime vuonna. Hiljalleen Boycottin paluu alkoi tuntua oikealta ratkaisulta. Myös ajankohta sattui olemaan otollinen, sillä yhtyeen ensilevyn julkaisemisesta on tänä vuonna kulunut 30 vuotta.

- Päätös paluusta oli pitkä prosessi ja surutyön kautta aloin ajatella, että miksi ei. Viime vuonna moni merkittävä muusikko kuoli ennen aikojaan ja muistan miettineeni, että mitä minulle tahdotaan sanoa. Se oli, että minä elän - tee nauti, älä kysele, Läntinen kertoo.

"80-luvun napakka virvelin isku tuntuu hyvältä"

Yhtyeen paluu on ollut mahdollisuus uudistaa myös Boycottin musiikkityyliä, mutta varsinaista takinkääntöä levytysstudiossa ei Läntisen mukaan olla tehty.

- Boycottilla on tietynlainen soundi, esimerkiksi rumpusoundi on tunnistettava. Jossain kohtaa on kiva pistää muistuma siitä, mutta tehdä kuitenkin modernia, isoa, läskistä soundia, mikä tuntuu fyysisesti ja resonoi. Ei missään nimessä sillä tavalla, että tehtäisiin jotakin entisen Boycottin kopiota tai pastissia, mutta oikeassa kohdassa napakka 80-luvun virvelin isku tuntuu hyvältä.

Läntisestä on luonnollista tehdä musiikkia englanniksi, vaikka hänellä on takanaan pitkä suomenkielinen sooloura. Hän kertoo luovuuden olleen kukassaan viime vuosina, mistä artisti kiittelee raittiuttaan ja nykyistä henkistä tasapainoaan.

- Se vaikuttaa, että voin hyvin ja olen viidettä vuotta raitis, itsensä löytäminen voi kestää joskus yli 50 vuotta. Pitää myös oppia hyväksymään, ettei ole maailman napa, vaan hoitelee oman juttunsa, niin joku muu hoitaa isomman paletin. Rauhaa ja hyväksymistä on tullut ja sitä kautta riemu siitä, että on elossa ja saa tehdä.

Yhtyeen paluu tuo uusia tuulia uralle

Läntinen myöntää, ettei muusikon työ aina ole ollut pelkästään auvoista. Boycottin paluu tuo hänelle muutosta ja uusiutumista.

- Jos olenkin kyllästynyt olemaan Tommi Läntinen Tommi Läntisenä - tosin sillä tavalla, ettei sitä kukaan huomaa - mutta sitä on saattanut joskus ajatella, että: ”Jaha, taasko?” Nyt on ihan eri, kun minulla on Boycott, se on minun voimajuttuni.

Jos laitteellesi on asennettu Spotify, kuuntele Boycottin tuore single kokonaisuudessaan alta.

Julkaisimme aiemmin kuuntelijaäänestykseen perustuneen Top40-listan kaikkien aikojen parhaista suomirock-kappaleista. Löytyvätkö omat suosikkisi joukosta? Pääset listaan tästä.

Kilpailut

Uusimmat