Suomalaisen Idols-voittajan kohtalo surettaa: "Hän ei saanut edes mahdollisuutta!"

27.12.2016 20:38 - Mikko Räsänen

Toimituspäällikkö Mikko Räsänen nostaa Biisiaarteet-palstalla esiin kappaleita, jotka olisivat aikanaan ansainneet suuremman huomion. Nyt vuorossa on Suomen Idolsin 2011 voittanut Martti Saarinen.

Kuka on Martti Saarinen? Tähän kysymykseen moni ei tiedä vastausta. Jos annetaan kolmen pisteen vihjeeksi Idols-kilpailu, muistaa osa, että Martti Saarinen todellakin voitti Idolsin vuosia sitten. Mutta jos kysytään Martti Saarisen kappaleita, ei kukaan osaa nimetä ainuttakaan. 

On surullista, että Saarinen voitti Idols-kilpailun 2011, mutta painui lähes välittömästi sen jälkeen täydelliseen unohdukseen. Historia on täynnä flopanneita artisteja, mutta Saarisen tapauksesta ei tee surullista se, ettei hän ole menestynyt vaan se, ettei hänelle lopulta annettu edes kunnon mahdollisuutta.

Muistellaanpa toukokuuta 2011. Martti Saarinen voittaa tuolloin Hartwall Areenalla Idolsin finaalin, kun yleisö äänestää hänet voittajaksi. Pian voiton jälkeen hän julkaisi esikoissingilensä Se alkaa taas.

Tuo singlekappale ei ollut siinä mielessä oikea Saarisen single, että se oli kirjoitettu voittajan ensisingleksi jo ennen kuin tiedettiin kuka kilpailun tulee voittamaan. Eli sen sijaan, että kappale olisi siis tehty sopimaan juuri tietylle artistille, piti artistin nyt yrittää sopia kappaleelle.

Se alkaa taas -kappaleelle kuvattiin hyvin vaatimaton musiikkivideo, joka julkaistiin pari viikkoa Idols-voiton jälkeen. Saarinen, fanit tai media eivät varmasti osanneet arvata, että tuo video tulisi jäämään Saarisen viimeiseksi. Muita ei enää tehtäisi.

Nyt jälkikäteen Saarisen kohtaloa katsottaessa syy hänen nopeaan katoamiseensa vaikuttaa ilmeiseltä. Saarisen levy-yhtiön Sony Music ei ilmeisesti uskonut hänen mahdollisuuksiinsa ja siksi hänen promootioonsa ei laitettu enempää paukkuja. Levy-yhtiötä näytti kiinnostavan enemmän Idolsissa viidenneksi jäänyt Stina Girs. Saarisen kanssa Sony joutui tekemään levytyssopimuksen, koska Saarinen oli voittanut Idolsin. Girsin kanssa levytyssopimus tehtiin, koska hänen potentiaaliinsa uskottiin enemmän. Ja tuo asetelma näkyi kaikessa tekemisessä.

Martti Saariselle ei tehty musiikkivideoita ja hänen albuminsa kansikuvankin kävi tarinan mukaan ottamassa keikkamyyjä treenikämpällä. Samaan aikaan Girsille tehtiin useampia musiikkivideoita ja häntä lennätettiin Lontooseen asti kuvauksiin. Jos keikkajärjestäjä halusi ostaa Martti Saarisen keikalle, myytiin Saarista pakettina, jossa mukana tuli myös Girs. Mutta jos joku halusi buukata Girsin keikalle, ei Saarista tyrkytettykään sinne mukaan. Artistien nokkimisjärjestys oli selvä. 

Saarisen katoaminen tapahtui lopulta nopeammin kuin kukaan osasi arvata. Vielä toukokuussa 2011 hän siis esiintyi Idolsin finaalilähetyksessä ja ohjelmaa katsoneet yli 800 000 suomalaista äänestivät hänet voittajaksi. Syyskuussa aukesivat hänen nettisivunsa osoitteessa www.marttisaarinen.fi ja 28.9. ilmestyi hänen esikoisalbuminsa. Siitä ehti kulua vain viikko, kun levy-yhtiö jo lopetti Saarisen nettisivujen ylläpidon. Viimeinen päivitys sivuille tehtiin 4.10.2011 ja sen jälkeen sivujen päivittäminen lopettettiin. Saarinen osallistui sinä syksynä kymmenen vuoden tauon jälkeen paluun tehneeseen Syksyn Sävel -kilpailuun yhdessä muun muassa Jari Sillanpään, Juha Tapion ja Kaija Koon kanssa, mutta edes tuosta ei Saarisen nettiisivuille lisätty mainintaa.

Saarisen esikoisalbumi Martti Saarinen pysyi Suomen albumilistalla seitsemän viikkoa ja oli korkeimmillaan sijalla 10. Stina Girsin albumi kävi kovasta panostuksesta ja promootiosta huolimatta listalla vain yhdellä viikolla ja silloinkin sijalla 49.

Sony pudotti Saarisen tallistaan esikoislevyn jälkeen, eikä hän ole sen jälkeen julkaissut musiikkia. Stina Girsin kanssa tehtiin vielä toinen albumi, mutta se ei noussut enää listoille ollenkaan. 

Saarisen kohtalo harmittaa, sillä en voi välttyä ajatukselta, että hän olisi ansainnut enemmän kuin lopulta sai. Koska tämän palstan nimi on Biisiaarteet, esittelen esimerkin kappaleesta, josta olisi voinut tulla hitti. Saarisen esikoisalbumilla oli nimittäin kätketty biisihelmi Mut päästäkää, josta olisi hyvinkin voinut tulla hitti. Saarisen ääni ja kappaleen vahva kertosäe olisivat voineet löytää laajan yleisön aina iskelmäkansasta suomirockin faneihin. Kuunnelkaa kappale alta.

Lue myös: Tästäkö syystä Suomen Idols-voittajat eivät menesty?

Biisiaarteet-sarjassa esiteltiin aiemmin Billy Joelin upea Leningrad-teos. Lue artikkeli ja kuuntele kappale täältä.

Kilpailut

Uusimmat