Kuva: Timo Ahopelto

Romantiikkaa eläinpuistossa: "Lumileopardityttö ihastui heti komeaan urokseen"

18.05.2017 16:45 - Katja Nygård - Luettu 2 610 kertaa

Ähtärin eläinpuistossa toisiinsa tutustuneet ja ihastuneet lumileopardit Shila ja Jamal nauttivat rakkauden alkuhuumasta.

Noin vuosi sitten Ähtärin eläinpuistoon vanhan lumileopardiuroksen seuraksi muuttanut 4-vuotias Shila jäi pian ilman kaveria, kun iäkäs uros menehtyi vanhuuteen. Yksinolo ei kestänyt kuitenkaan pitkään, kun tämän vuoden alussa Shila sai uuden seuralaisen 2-vuotiaasta Jamal-uroksesta.

Shila selvästi ilahtui komean Jamalin muutosta naapuriin.

- Se kiehnäsi ja puski verkkoja silminnähden onnellisena seurasta, kertoo eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen.

Jamal ei puolestaan aluksi ollut uudesta ihailijastaan yhtä innoissaan. Se ei vielä ollut ehtinyt toipua muutoksista jouduttuaan pois äitinsä ja sisarustensa luota, vaan oli vaisu ja ruokahaluton.

Avoliittoon

Lumileopardit ovat yleensä luonteeltaan vetäytyviä yksineläjiä. Ähtärissäkin ne ovat aiemmin asuneet kaksiosaisessa kotitarhassa, erillä toisistaan.

- Mietimme keinoja, joilla Jamal saataisiin syömään. Lopulta päätimme kokeilla laittaa sen Shilan kanssa samaan kotitarhaan, Sarkkinen kertoo.

Eräänä yönä riistakamera onnistui taltioimaan hellyttävän otoksen.

- Yhdessä kuvassa nuoriparimme istui aivan kylki kyljessä, hännät yhteen kietoutuneina.

- Siitä tiesimme, että hyvä tästä tulee. Lähitulevaisuudessa odotamme lumileopardi-pariskunnalle pentuja. Ähtärissä aikaisemmin asuneelle parille syntyi useita pentueita, ja nämä jälkeläiset asustelevat nyt ympäri Eurooppaa eri eläintarhoissa, muun muassa Belgiassa ja Saksassa. Näin toteutamme globaalia uhanalaisten lajien suojeluohjelmaa, johon myös luonnollisesti lumileopardit kuuluvat.

Leikkisät ja kiehtovat kissat

Jamal on viime aikoina rohkaistunut, mikä alkaa näkyä myös vierailijoille. Isot kissaeläimet kiehtovat monia eläinpuiston kävijöitä.

Lumileopardien elinpiiri sijoittuu luonnossa Himalajan lumisille rinteille, joten ne sopivat hyvin myös Ähtärin ilmastoon. Vaikka nimestä voisi muuta olettaa, niin lumileopardit eivät ole väriltään valkoisia.

- Turkin väri on silti sopeutunut hyvin häviämään talviseenkin maastoon. Välillä saattaa näyttää jopa siltä, ettei tarhassa ole yhtään kissaa. Etenkin harmaata kalliotaustaa vasten niillä on hämmästyttävän hyvä maastoutumiskyky, Sarkkinen vinkkaa.

Päivisin eläimet ovat pääasiassa rauhallisia. Kesäaikana on paremmat mahdollisuudet nähdä niitä liikkeellä, jos ajoittaa käyntinsä eläinpuistossa opastus- ja ruokinta-aikoihin.

Puihin ripustetut kanat saavat isommatkin kissat leikkisiksi. Tarha on kattamaton, ja joskus rohkeimmat linnut käyvät varastamassa niiltä ruokaa. Silloin ne saavat olla varuillaan, sillä lumileopardien tassut ovat salamannopeat.

Arvostele artikkeli

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat