Kuva: Shutterstock

Turun terroripuukotusten hätäkeskuspuhelu on järkyttävää kuultavaa: ”Täällä on mies puukko kädessä"

15.10.2018 16:45 - Emmi Moilanen

Rikospaikkaradio-podcastin viimeisessä jaksossa käsitellään Turun kauppatorilla tapahtunutta veritekoa, joka järkytti syvästi ympäri Suomen.

”Turun terroripuukotukset tapahtuivat 18. elokuuta 2017. Marokkolainen turvapaikanhakija aloitti rikossarjansa Turun kauppatorilta ja lopetti Puutorille, kun poliisi ampui häntä jalkaan. Puukotuksissa kuoli kaksi ihmistä ja kahdeksan loukkaantui. Käräjäoikeus langetti hänelle elinkautisen vankeustuomion.”

Rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo olleensa kyseisenä perjantaina töissä, viikonloppu oli alkamassa ja mies oli ehtinyt juuri työpaikaltaan kotiin. Toimituksesta tuli kuitenkin soitto, että Turussa on tekeillä jotakin suurempaa.

- Olimme sitten viikonloppua myöten koko ajan töissä. Olihan tämä nyt tapahtumasarja, joka jää nyt Suomen rikoshistoriaan täysin ainutlaatuisena tässä vaiheessa, Lehtinen toteaa.

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä kertaa tapahtumien saaneen alkunsa kauppatorilla sijainneelta jäätelökioskilta. Vuonna 1994 syntyneellä Abderraham Bouananella oli mukanaan kaksi puukkoa. Hän aloitti verityönsä puukottamalla jehovantodistaja naista. Sipilä toteaa, että torilla myös viisi muuta ihmistä sai osuman puukosta.

Hätäkeskuspuhelusta paistaa hätä ja sekasorto

Tuoreessa podcast-jaksossa kuullaan dramaattinen hätäkeskuspuhelu, joka soitettiin tapahtumapaikalta verityön ollessa vielä käynnissä. Sipilä ja Lehtinen toteavat, että nauhalta kuuluu selkeästi hätä ja sekasorto.

”Kauppatorilla puukotus, täällä on mies puukko kädessä.”

”Kahta ihmistä puukotettu, kaksi makaa maassa. Ihmiset yrittää ottaa sen kiinni.”

Puhelun taustalta kuuluu kauhunhuutojen lisäksi kysymys siitä, tuntuuko uhrin pulssi yhä.

”Hirveästi verta.”

On poikkeuksellista, että tekijä saatiin oikeuden eteen

Kauppatorilta Bouanane jatkoi matkaansa toiselle puolelle toria, jolloin hänen tielleen osui lastenvaunuja työntävä italialaisnainen, jota nuori mies iskee puukolla selkään. Iskun saanut nainen lyyhistyi maahan mutta ei menehtynyt vammoihinsa. Tekijä jatkoi juoksuaan Maariankadun suuntaan.

- Etäisyydet ovat aika lailla siinä hyvin lyhyitä. Eli lyhyellä matkalla koko asia tapahtui ja ihan muutamassa minuutissa, Lehtinen kertaa.

Bouananen pako päättyi Puutorille, kun poliisi ampui häntä jalkaan. Lehtinen kertoo, että Bouananen tarkoitus oli kuolla marttyyrina.

- Nämä yleensä ovat päättyneet muualla euroopassa siihen, että tekijät ovat kuolleet poliisin luoteihin. Tässä se ei mennyt niin, vaan oltiin poikkeuksellisessa tilanteessa, että terroririkoksesta epäilty oli hengissä ja hänet saatiin myös oikeuden eteen.

- Tämä tilanne päättyi toisaalta myös hyvin, että hänet saatiin vastaamaan teostaan, Lehtinen jatkaa.

Mitkä syyt lopulta johtivat veritekoon? Entä millaisiin iskuihin viranomaisten tulisi Suomessa jatkossa varautua? Voit kuunnella uusimman jakson kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin kaikki jaksot.

Lue myös: Johtiko hävitty paini Hyvinkään ammuskeluun kuusi vuotta sitten: ”Tähtäsin ensimmäisen laukauksen päähän"

Lue myös: Anneli Auerin hätäkeskuspuhelu järkyttää yhä: "Täällä on joku tappaja, tulkaa nopeesti!"

Kilpailut

Uusimmat