Kuva: Shutterstock

Entinen F1-kuljettaja rajussa veneturmassa 8 vuotta sitten: "Herään vedestä ja tajuan, että olen hukkumassa tähän"

08.10.2018 13:45 - Emmi Moilanen

Raju veneonnettomuus järkytti Jyrki Järvilehdon elämää vuonna 2010. Miehen ystävä kuoli turmassa ja Järvilehto itse loukkaantui vakavasti.

MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi uudessa Rikospaikkaradio-podcastin jaksossa Jyrki Järvilehdon veneonnettomuutta, joka tapahtui Tammisaaren lähistöllä, Jomalvikin kapeassa kanavassa 18. kesäkuuta vuonna 2010.

Turmassa entisen F1-kuljettajan omistama vene törmäsi kovassa vauhdissa sillan pieleen. Kyydissä oli myös miehen ystävä, joka kuoli onnettomuudessa. Järvilehto itse loukkaantui vakavasti.

- Paikka on todella kapea, pitkä, kivireunainen ja 450 metriä pitkä jopa. Siinä on 5 kilometrin nopeusrajoitus, eli aika alhainen, Sipilä kuvailee onnettomuuspaikkaa.

Lehtinen on Järvilehdon tapauksen jälkeen käynyt ajamassa reitin veneellä myös itse.

- Sen tajusi, että kuinka vaarallinen paikka se on, jos nopeutta on vähänkin liikaa… Pienikin ohjausvirhe, niin se on täystuho, jos näin voi sanoa.

Oikeudessa on arvioitu, että tapahtumahetkellä Järvilehdon veneellä oli nopeutta noin 60-70 kilometriä tunnissa.

Epäselväksi jäi, kuka ajoi venettä

Ennen tuhoisaa veneonnettomuutta ystävykset olivat olleet viettämässä iltaa ravintolassa, jossa myös alkoholia oli kulunut jonkin verran. Tuoreessa podcast-jaksossa kuullaan käräjäoikeuden äänite, jossa Järvilehto kertoo muistinsa pätkivän.

- Ainoa mitä muistan, että mä herään vedestä ja tajuan, että olen hukkumassa tähän. Jollain tavalla pääsen pois kanavasta, siinä on kaikki kuvat.

Vaikka Järvilehdon muisti on rajusta onnettomuushetkestä hatara, mies epäilee, ettei olisi ohjannut venettä onnettomuushetkellä, vaan ystävänsä.

Tutkimuksen esitietojen mukaan Järvilehto oli onnettomuusiltana 2,53 promillen humalassa. Mies myöntää humalatilansa asianajajansa Juhani Ripatin kuulustelussa. Jaksossa kuullaan äänite, jossa Ripatti kysyy Järvilehdolta myös, vaikuttiko nautittu alkoholin määrä hänen muistamattomuuteensa.

- Varmasti vaikuttaa, Järvilehto toteaa kysymykseen.

Järvilehto sai käräjäoikeudessa kahden vuoden ja neljän kuukauden mittaisen tuomion, josta kuitenkin valitti hovioikeuteen.

- Lopulta Turun hovioikeus vapautti Järvilehdon kaikista syytteistä. Syyllisyydestä jäi järkevä epäilys, eikä voitu sanoa, kuka sitä venettä ohjasi.

Miksi veneonnettomuutta oli vaikeampi tutkia autolla ajettuun kolariin verrattuna? Kuuntele Rikospaikkaradion tuore jakso kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin tähän mennessä ilmestyneet jaksot.

Lue myös: Jokelan koulusurmista tulee pian kuluneeksi 11 vuotta – kuuntele pätkä kohtalokkaasta runosta

Lue myös: Johtiko hävitty paini Hyvinkään ammuskeluun kuusi vuotta sitten: ”Tähtäsin ensimmäisen laukauksen päähän"

Kilpailut

Uusimmat