Kuva: Aino Haili

Mies kuoli poliisin laukauksiin Kirkkonummella yli 20 vuotta sitten – massiivinen piiritys vaati jopa 60 poliisia

17.09.2018 10:15 - Emmi Moilanen

RadioPlayn Rikospaikkaradio pui tuoreessa jaksossa massiivista piiritystilannetta, joka tapahtui Kirkkonummen Hirsalassa vuonna 1994.

"27-vuotiaan Jorma Huohvanaisen kuolemaan johtanut piiritys sattui marraskuussa 1994, Kirkkonummen Hirsalassa. Mies linnoittautui vuokraamaansa huvilaan ja ampui poliiseja. Lopulta poliisi ampui Huohvanaisen."

Huohvanainen uhkaili ensin taksikuskia, joka kuljetti miehen Kirkkonummelta vuokratulle mökille. Huohvanainen tiedettiin väkivaltaiseksi henkilöksi ja vuokramökin vieressä sijaitsi huvilla, jossa saksalaiset huippujohtajat viettivät juuri kokousta. Huohvanaista epäiltiin jopa terroristiksi, joten paikalle hälyytettiin kymmenittäin poliiseja.

Piiritystilanne kesti lopulta kahden vuorokauden ajan ja poliiseja oli kaiken kaikkiaan 60, jotka piirittivät Huovanaista.

Tilanne pelottava poliisille

MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen kertaavat, että tilanne oli pelottava myös poliiseille. Kyseessä oli pimeä mökkisaari, jossa ei juurikaan ollut valoa. Huohvanaista pidettiin tarkasti silmällä, sillä ei haluttu, että mies juoksee lopulta poliisien sekaan aseen kanssa.

Lopulta piiritetty talo syttyi tuleen. Podcastin tuoreessa jaksossa kuullaan poliisiradion nauhoite tilanteesta, jolloin palava talo on jo sortumaisillaan. Kylmän rauhalliset poliisit odottavat, tuleeko Huohvanainen rakennuksesta ulos vai ei.

Kaoottisesta tilanteesta huolimatta tunnelma pysyi hyvin rauhallisena.

”Olkaas kaikki tarkkana siinäkin mielessä, nyt kun ei tiedetä mitä siellä kämpässä on, että mitä sieltä voi lähteä räjähtämään.”

”Nyt on aivan muutama minuutti, kun se tulee ulos, jos se tulee.”

Poliisien välisten keskustelujen lisäksi äänitteestä on kuultavissa virkavallan ampumat laukaukset, jotka lopulta surmasivat Huohvanaisen.

Lehtinen toteaakin, ettei tilanne mennyt aivan alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Huohvanaista oli tarkoitus osua vain olkapäähän, eikä ampua kuolemaan johtavaa laukausta.

Voit kuunnella koko jakson alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin aiemmin ilmestyneet jaksot.

Lue myös: Johtiko hävitty paini Hyvinkään ammuskeluun kuusi vuotta sitten: ”Tähtäsin ensimmäisen laukauksen päähän"

Lue myös: Suomalaisen myrkkyhoitajan hätäkeskuspuhelu on karua kuultavaa – yritti vierittää syytä uhrin niskoille

Kilpailut

Uusimmat