Kuva: Aino Haili

Anneli Auerin hätäkeskuspuhelu järkyttää yhä: "Täällä on joku tappaja, tulkaa nopeesti!"

10.09.2018 10:15 - Emmi Moilanen

MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen puivat tuoreessa Rikospaikkaradion jaksossa Ulvilan murhamysteeriä.

Vuonna 2006 Ulvilassa tapahtui aamuyöllä henkirikos, joka on yhä selvittämättä. Tapettu mies oli Jukka S. Lahti, jonka vaimoa Anneli Aueria syytettiin murhasta. Auer kuitenkin todettiin poikkeuksellisessa oikeudenkäyntien sarjassa syyttömäksi.

Tapahtumat alkoivat 1. joulukuuta, kello 2.43, jolloin Auer soitti hätäkeskukseen noin neljän minuutin mittaisen puhelun. Murhayönä talossa olivat myös Auerin 2-, 4-, 7- ja 9-vuotiaat lapset.

Dramaattisen hätäkeskuspuhelun taustalla kuuluu miehen valitusta, joka on Lahden vaikerrusta. Syyttäjä väitti, että miehen vaikerrukset olivat nauhoitettu etukäteen ja puhelu olisi lavastusta. Puolustuksen mukaan kyseessä oli kuitenkin tosi tilanteesta.

”Täällä on joku tappaja, tulkaa nopeesti! Se tuli ikkunasta sisään,” Auer aloittaa puhelun hätääntyneen kuuloisena.

”Joku tuli ikkunasta sisään ja hakkaa puukolla mun miestäni. Muakin on hakattu.”

Myös lapsi puhui puhelimessa

Kesken hätäkeskuspuhelun Auer pyytää lapsensa puhelimeen hetkeksi, kun käy itse muualla.

"Hei onks siel ketään, tulkaa äkkiä mun iskä voi huonosti," lapsi itkee puhelimessa.

Murhayön jälkeen poliisi alkoi etsiä ulkopuolista tekijää ja rikospaikalta löytyikin koivun polttopuusta DNA-jälki, jota pidettiin merkittävänä johtolankana. Ulkopuolelta taloon tullutta tappajaa yritettiin jäljittää parin vuoden ajan, jolloin kerättiin myös satoja dna-näytteitä.

Seitsemän vuotta hirmuteon jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että jälki oli KRP:n rikoslaboratorion työntekijän jättämä kontaminaatio-jälki. 2009 tapauksen tutkinnanjohtaja vaihtui ja Anneli Aueria ryhdyttiin epäilemään murhasta. Auer vangittiin saman vuoden syyskuussa.

Hätäkeskusnauha ainoa kova todiste

MTV3:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen toteaa, että häntä jäi mietityttämään erityisesti se, minkä takia Auer ei pelännyt enemmän itsensä ja lastensa puolesta, jos talossa riehuu ulkopuolinen puukottaja. Myös oikeus ihmetteli tätä seikkaa.

Hätäkeskusnauha oli ainoa kova todiste Ulvilan murhamysteerissä. Äänitteen tulkinta ei kuitenkaan ollut ongelmatonta, sillä puhelinlinja ja hätäkeskuksen tallennusjärjestelmä heikentävät äänenlaatua jonkin verran.

- Kaiken kaikkiaan oikeuskin totesi, että kyllähän tämä koko puhelutallenne oli hämmentävä ja siihen liittyvät tapahtumat, mitä sen aikana tapahtui, Lehtinen toteaa.

Lehtinen toteaa tapauksen olevan edelleen avoinna, joka tarkoittaa samalla myös sitä, että murhaaja on vapaana.

- Siitä ei voitu tehdä johtopäätöksiä, kun ainoa kova näyttö ei vienyt sitten juttua suuntaan tai toiseen. Päädyttiin siihen, että näyttöä ei riitä ja Auer on vapaa.

Voit kuunnella jakson kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin tähän mennessä ilmestyneet jaksot.

Lue myös: Kuuntele pätkä Jari Aarnion kuulustelusta: "Huumausainekaupasta rahaa minulle ei ole tullut"

Lue myös: Suomalaisen myrkkyhoitajan hätäkeskuspuhelu on karua kuultavaa – yritti vierittää syytä uhrin niskoille

Kilpailut

Uusimmat