Kuva: Shutterstock

Suomen hiihtodoping-vyyhti sai alkunsa 20 vuotta sitten - kuuntele Mika Myllylän tunnustus

27.08.2018 18:15 - Emmi Moilanen

RadioPlayn Rikospaikkaradion uusi podcast-jakso pureutuu Suomen hiihtodopinghistoriaan.

RadioPlayn Rikospaikkaradio-podcastissa MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen johdattavat kuulijan koko Suomea järkyttäneiden rikosten tapahtumapaikoille.

"Hiihtodopingvyyhti sai alkunsa vuonna 1998 STT:n uutisesta, jossa väitettiin hiihtäjä Jari Räsäsen käyttäneen kasvuhormonia ja Hiihtoliiton johtavien henkilöiden olleen kiinnostuneita aineesta. Siitä alkoi 15 vuotta kestänyt oikeudenkäyntien sarja, joiden myötä Suomen hiihtodopinghistoria aukeni."

- Neljä oikeudenkäyntiä vaati, että jotain selvyyttä hiihtodopingista saatiin, Sipilä toteaa jakson alussa.

Molemmat rikostoimittajat ovat seuranneet tapahtumia vyyhdin alkumetreiltä saakka.

- Kaikki menneet vuodet, toista kymmentä vuotta pitkälle, ollut järjestelmällisin, suunnitelmallisin ja härskein oikeudenkäyntiin liittyvä rikos. Ja nyt puhutaan petosrikoksesta ja valehtelusta, Lehtinen summaa tapahtumia.

Lahden MM-hiihdot vuonna 2001 suurimmista käännekohdista

Hiihtodopingvyyhdin yksi merkittävimmistä käänteistä oli Lahden MM-hiihdot vuonna 2001, jolloin kuusi hiihtäjää jäi kiinni plasmanlaajentajien käytöstä.

Monipolveista dopingvyyhtiä käsiteltiin oikeudessa kolmannen kerran vuonna 2011. Podcast-sarjan kolmannessa osassa kuullaan oikeussalinauha, jossa hiihtäjä Mika Myllylä kertoo käyttäneensä Erytropoietiini-hormonia.

”En voi sanoa muiden urheilijoiden kannalta yhtään mitään. Ainoa mitä voin sanoa on omalta kannaltani," Myllylä aloittaa.

”Omalta kannaltani voin kertoa sen, että olen urheilu-urani aikana kokeillut Erytropoietiini-hormonia. En pysty tarkemmin yksilöimään, milloin se tapahtui. Tähän voisin sanoa, että minusta on otettu verikokeita muistaakseni vuodesta 1994 olympialaisista asti. Liekkö ne syväjäädytetty, menkää tutkimaan sieltä. Ajankohdasta en sano, mutta myönnän, että olen kokeillut Erytropoietiini-hormonia.”

Äänitteessä kuullaan Myllylän kertovan käytön tapahtuneen 1990-luvulla, eikä mies ota kantaa siihen, onko käyttöä ollut myös 2000-luvun puolella.

Oikeussaliäänite on nauhoitettu kesällä vuonna 2011. Sipilä ja Lehtinen toteavat, että pian tunnustuksen jälkeen Myllylä menehtyi ilmeisesti sairauskohtaukseen.

- On jäänyt häiritsemään, että hän oli ainoa urheilijoista, joka suoraselkäisesti asian tunnusti. Kaikki muut eivät käytännössä viimeiseen astikaan tunnustaneet. Eli hänet jätettiin siltä osin selkästi yksin, Lehtinen kertoo.

Kuuntele hiihtodopingia käsittelevä jakso kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman tähän mennessä ilmestyneet jaksot.

Lue myös: Johtiko hävitty paini Hyvinkään ammuskeluun kuusi vuotta sitten: ”Tähtäsin ensimmäisen laukauksen päähän"

Lue myös: Suomalaisen myrkkyhoitajan hätäkeskuspuhelu on karua kuultavaa – yritti vierittää syytä uhrin niskoille

Kilpailut

Uusimmat