Kuva: Shutterstock

Tiesitkö? Jos tilaat kasveja EU:n ulkopuolelta, sinun tulee hankkia tärkeä todistus - muuten tilausta uhkaa hävitys

14.03.2024 21:15 - Sanni Seppä

Täytyy myös muistaa, että joidenkin kasvien ja siementen tilaaminen on kokonaan kielletty.

Innokkaimmat kotipuutarhurit suuntaavat tässä kohtaa vuotta katseen kevään ja kesän istutuksiin. Jos siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää muistaa, että niiden tilaamiseen liittyy rajoituksia.

Tulli muistuttaa, että kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä pitää olla kasvinterveystodistus, kun niitä tilataan EU:n ulkopuolelta. Suomessa tilaukselle pitää järjestää myös tuontitarkastus. Tilaamisten rajoittamisella halutaan estää kasvitautien ja tuholaisten leviäminen.

Tuotteita ei voi tilata, mikäli terveystodistusta ei saa. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen ja se on maksullinen. Mikäli tilaus ei sisällä kasvinterveystodistusta, otetaan tuotteet haltuun ja hävitetään tullissa. Netistä tilatessa täytyy tehdä itse ilmoitus Ruokavirastolla, kun läheys on saapunut Suomeen. Jos tarkastuksessa kaikki on kunnossa, tilauksen saa ottaa käyttöön. Tarkastus on maksullinen.

Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty. Suomeen ei saa tilata EU:n ulkopuolelta esimerkiksi havukasveja, sitruspuita, siemenperunaa ja tulipoltteen isäntäkasveja, kuten omena- ja päärynäpuita.

"Näin kevään korvalla meillä on tärkeä muistutus viherpeukaloille: Jos suunnitelmissasi on tilata kotikäyttöön kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolisista maista, selvitä tuontivaatimukset ennen tilaamista. Tilaamiseen liittyvät kiellot ja rajoitukset voi helposti selvittää Ruokaviraston nettisivuilta", kertoo tulliylitarkastaja Jaana Viitakoski.

Lue myös: Meetvurstien takaisinveto laajenee - myös nämä erät tulee poistaa käytöstä

Lue myös: Voiko lapsen turvaistuimen autoon ostaa käytettynä? Liikenneturva vastaa

Lue myös: Jäälle ei enää ole kauaa asiaa - joka vuosi moni tekee tyhmän virheen

Lähde: Tulli

Kilpailut

Uusimmat