Kuva: Shutterstock

IL: Asiantuntija kertoo 5 keinoa, joilla sisustus paranee välittömästi

18.11.2022 09:15 - Sanni Seppä

Pennanen on listannut viisi mokaa, joihin suomalaiskodeissa sorrutaan. Samalla hän on tarjonnut niihin ratkaisut.

Sisustusarkkitehti Tero Pennanen on listannut Iltalehdelle viisi vinkkiä, joiden avulla sisustus paranee heti. Pennasen mukaan suomalainen koti on kliseiden mukaan skandinaavisen vaalea, värejä käytetään hyvin maltillisesti ja kotiin valitaan usein sisustusvalinnoiksi niitä tuttuja ja turvallisia valintoja mitä näkee naapurillakin olevan. Hänen mukaansa suomalaiskodeissa kompastellaan etenkin seuraaviin viiteen mokaan, mutta niihin on olemassa myös ratkaisut. 

1. Kalusteiden väärä koko 

Pennasen mukaan tyypillinen virhe on, että kalusteet ovat aivan väärän kokoisia. Hän sanoo, että esimerkiksi todella korkeat kalusteet hyvin matalassa tilassa tekevät hallaa koko huoneelle. Avaruutta sen sijaan saa käyttämällä hieman matalampia kalusteita. Pennasen mukaan myös usein erilaisten kaappien avaaminen voi vaatia erilaisia temppuja, mutta väärät mittasuhteet saa korjattua esimerkiksi ovia siirtämällä tai rakenteellisilla muutoksilla. 

2. Huono valaistus 

Suomalaiskodeissa ei yleensä panosteta sisustusarkkitehdin mukaan valaistukseen. Kun taloon ollaan asentamassa valonlähteiden paikkoja, kannattaisi Pennasen mukaan ottaa sähköalan ammattilaisen lisäksi mukaan talon ostaja, sisustusarkkitehti, sekä ehkä jopa valosuunnittelijakin. Näin kohta valonlähteelle saadaan sijoitettua oikeaan paikkaan. Pennanen kehottaakin tutustumaan erilaisiin valotehoihin ja siihen, miten erilainen valaistus muuttaa tilaa. 

- Esimerkiksi keittiössä kattolampulle voi olla yksi paikka. Se määrittää sen, mihin ruokapöytä pitäisi sijoittaa ja jos pöytä ei asetu siihen, valaistus on väärässä paikassa, Pennanen kertoo.

3. Materiaalit ja niiden käyttö

Pennanen kertoo, että väärien materiaalien käyttö johtuu usein rahasta ja budjetin rajallisuudesta, mutta myös laiskuudesta. Hän lisää, että myös sisustusarkkitehtien tulee olla rehellisiä asiakkailleen ja pitää suunnitelmat ja unelmat kohtuullisina.

- On ymmärrettävää, että meillä kaikilla tulee budjetti joskus vastaan. Peräänkuuluttaisin hyvää suunnittelua: mihin halutaan laittaa panokset ja mihin raha riittää, hän kertoo. 

4.Yritetään tehdä kodista jotain, mitä se ei ole 

Pennasen mukaan kannattaa miettiä tarkkaan mitä haluaa. Jos on ostamassa taloa ja haluaa sisustaa 1970-luvun tyyliin, kannattaa jo ostovaiheessa etsiä 70-luvun asuntoja. Näin tunnelmasta ja asunnon vaikutelmasta saadaan mahdollisimman aito ja hyvän näköinen. 

- 1970-luvun asunnosta saa luontevan 1970-luvun kodin paremmin kuin vaikka 1990-luvulla rakennetusta asunnosta. Kokonaisuudesta tulee kauniimpi ja se voi säästää rahaa, kun arkkitehtuurissa voi olla jo vuosikymmenelle ominaisia ratkaisuja, jotka ovat lähellä sydäntämme, Pennanen kertoo. 

5. Koti kuin galleria 

Pennanen muistuttaa, että tavarat ja design-tuotteet kannattaa valita harkiten, eikä kaikkea kannata hamstrata vain sen takia, että kyseinen materia on design-tuote. Kaikki esineet ja kalusteet eivät toimi harmoniassa keskenään, eikä tuotteita kannata valita vain näyttämisenhalun takia.  

Lue myös: Sarah Jessica Parker sisustusalalle - julkaisi tapettimalliston

Lue myös: Piristä kodin sisustusta pienellä budjetilla - myös ilmaisilla ratkaisuilla suuri vaikutus

Lue myös: 3 tärkeintä seikkaa kodin sisustuksessa - katso sisustussuunnitelijan täsmävinkit

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat