Kuva: Shutterstock

Monen suomalaisen mökillä kyhjöttää laiton kapistus - kuulutko myös tähän joukkoon?

25.04.2020 14:45 - Henna Koste

Moni suomalainen vannoo ulkohuussin nimeen, mutta se voi olla myös ekologinen ja mukava.

Mökkikausi on aluillaan, ja tänä kesänä suomalaiset viettävät todennäköisesti entistäkin enemmän aikaa mökillään turvassa. Ulkohuussi kuuluu mökkimaisemaan, mutta millaisissa huusseissa suomalaiset istuvat? Biolanin Taloustukimuksessa selvisi, että monen suomalaisen mökiltä löytyy vanhanaikainen reikä ja saavi alla -ratkaisu. Laittomaksi saavihuussi muuttuu, jos pohjaan on puhkaistu reikiä ja nesteet valuvat suoraan maahan.

– Suomen laki kertoo yksiselitteisesti, miten käymäläjätteen kanssa pitää toimia. Kuivakäymälän ja kompostin on oltava tiiviillä pohjalla. Nestettä ei saa valua maahan. Mökkiläisten on hyvä muistaa myös se, että käsittelemätöntä käymäläjätettä ei saa haudata maahan. Vessan jätesaavia ei saa missään nimessä tyhjentää suoraan maakuoppaan, vaan se pitää kompostoida, Biolanin kuivakäymälöiden tuoteasiantuntija Katja Havukainen muistuttaa.

Havukainen huomauttaa kuitenkin, että nykyaikaisilla ratkaisuille vessakäynneistä tulee helpompia – sekä laillisia ja ekologisia. Pakastavan ja polttavan kuivakäymälän pystyy asentamaan mökille sisään, vaikkapa komeroon. Pakastava tarvitsee vain pistorasian, polttavalle pitää tehdä myös ilmanvaihto. Moni mökkiläinen on päätynyt ratkaisuun, jossa ulkohuussissa on kompostoiva kuivakäymälä ja sisällä pakastava tai polttava vaihtoehto.

– Pakastava kuivakäymälä on erittäin helppo asentaa. Nostetaan kuivakäymälä paikoilleen ja laitetaan töpseli seinään. Tavallinen sähkö riittää, laite ei tarvitse voimavirtaa. Sähköä pakastava käymälä kuluttaa saman verran kuin jääkaappi. Myös tuhkaava vaihtoehto, eli polttokäymälä, toimii perussähköllä ja sähköttömissä mökeissä vaihtoehtona on kaasu. Polttava vaihtoehto vaatii tulo- ja poistoilmaliitännät, Havukainen kertoo eri vaihtoehdoista.

Kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista haluaa mökilleen kompostoivan kuivakäymälän nimenomaan ulkohuussiin – ei sisälle. Kompostikäymälä on suosittu vaihtoehto siksi, että siinä voi kompostoida myös mökillä syntyvän kotitalousjätteen.

– Saaviviritysvessa on pitänyt jo hajujen takia rakentaa mahdollisimman kauas pihan perälle. Yöllisiä vessakäyntejä ajatellen ratkaisu on vähemmän houkutteleva, kun kompuroidaan hämärässä ja päätepisteessä yritetään selvitä hajuista nopeasti ja hengittämättä. Kompostoivan kuivakäymälän voi rakentaa lähelle ja se on ekologisuuden lisäksi myös hajuton. Sijainnissa pitää huomioida mahdolliset mökkinaapurit. Kuivakäymälä pitää rakennusmääräysten mukaan sijoittaa niin, että se ei ole viittä metriä lähempänä tontin rajaa. Määräykset ovat kuntakohtaisia ja ne kannattaa aina tarkistaa, Havukainen huomauttaa.

Lue myös: Naisen nerokas vessapaperikikka leviää - yksinkertaisella keinolla rullan saa riittämään pidempään

Kilpailut

Uusimmat