Kuva: Shutterstock

Ahdistaako joulusiivous? Näin selviät urakasta helpommalla

17.12.2019 11:00 - Katja Nygård

Joulun paras tunnelma syntyy levosta ja yhdessäolosta, ei suinkaan siivoamisen aiheuttamasta stressistä ja riitelemisestä. Loppujen lopuksi siisti yleisilme syntyy nopeasti muutaman helpon vinkin avulla.

1. Siisteyden tunne syntyy hyvästä järjestyksestä. Aloita siivoaminen raivaamalla turhat tavarat varastoon, heitä ylimääräinen mainosposti paperinkeräykseen ja kerää vaatekasat pois lattioilta.

2. Tyhjennä ylimääräisenä seilaavalle pikkutavaralle laatikko tai hanki kaunis kori, jonne roinat voi kerätä pois silmistä.

3. Älä tee turhaa työtä. Siivoa parhaiten se huone, jossa jouluna vietetään eniten aikaa. Ainakaan vielä ei ole kuultu ihmisisitä, jotka juhlivat aattoiltaa tai pyhäpäiviä vaatehuoneessa tai maustehyllyssä, joten älä keskity niihin. Ikkunoiden pesu ei myöskään joulusiivouksessa ole välttämätöntä.

4. Vähennä valaistusta ja vietä joulua tunnelmallisessa kynttilänvalossa, jossa pölypallerot tai lemmikin karvatkaan eivät osu silmään.

5. Jos et ehdi muuten raivata paikkoja jouluksi, siisti edes eteinen. Se riittää antamaan siistin vaikutelman koko kodista ainoastaan ovella piipahtaville naapureille tai muille hyvän joulun toivottajille.

6. Tuuleta koti vasta imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen jälkeen. Muuten irtopöly lähtee tuulenvireessä pinnoilta seilaamaan ympäri asuntoa.

7. Mikäli imurointiin ei riitä aika tai mielenkiinto, anna robotti-imurin hoitaa se puolestasi. Samalla voit vaikka leipoa tai paketoida joululahjoja – tai vain laiskotella.

8. Imuroi tai lakaise kuusesta karisevat neulaset joka ilta. Se luo siistimmän vaikutelman ja helpottaa loppusiivousta.

9. Järjestä jääkaappi ja heitä pois vanhentuneet tuotteet. Pyyhi hyllyt tarvittaessa kostealla rätillä.

10. Jos aikaa on vähän, koko kylpyhuonetta ei tarvitse puunata. Sen sijaan vessa kannattaa pestä ja lavuaari sekä tasot pyyhkäistä pois pölystä ja hammastahnatahroista. Näin yllätysvieraiden saapumisestakaan ei tarvitse stressata.

Kilpailut

Uusimmat