Kuva: Shutterstock

Onko mustapippuri terveellistä? Laita ehdottomasti jauhelihan sekaan, suosittelevat tutkijat

22.01.2019 18:15 - Senni Loikala

Mustapippurilla saattaa olla useita terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Mustapippuri on monen suomalaisen luottomauste. Liiallisen suolan käytön riskeistä on uutisoitu paljon, mutta mustapippuri ei ole saanut yhtä näkyvästi tilaa mediassa. 

TIME-lehti selvitti, mitä mustapippurin terveellisyydestä tiedetään. Tutkittua tietoa on rajallisesti, joten mustapippurin terveysvaikutukset perustuvat osittain tutkijoiden ja asiantuntijoiden arvioihin.

Teelusikallisella mustapippuria suojaava vaikutus?

Kun lihaa paistetaan tai grillataan korkeassa lämpötilassa, syntyy syövälle altistavia kemikaaleja. Riskitekijäksi tämä voi muodostua, jos tällaisia ruokia syödään usein ja säännöllisesti pitkällä aikavälillä. Joissain tutkimuksissa on huomattu, että mustapippuria sisältävät marinadit vähentäisivät kyseisten kemikaalien syntyä.

Kansasissa sijaitsevan yliopiston tutkijat väittävät, että mustapippuri saattaisi vähentää syövälle altistavien kemikaalien syntyä huomattavasti. He antoivat käytännön vinkin: lisää noin teelusikallinen hienoa mustapippuria noin 230 grammaa jauhelihaa kohden. Kyseisen mittasuhteen väitettiin olevan ihanteellinen vaarallisten kemikaalien torjumisessa.

Tutkijat väittävät myös, että sama suojaava vaikutus syntyy, jos noin 230 grammaan jauhelihaa sekoitetaan teelusikallisen verran sekaisin mustapippuria, rosmariinia ja muita yrttejä.

Ruoansulatus saattaa kiittää

Mustapippuri saattaa myös edistää ruoansulatusta. Mauste saattaisi jouduttaa täyttymisen tunnetta ja helpottaa ruoan kulkua ruoansulatuskanavassa. Täysin luotettavaa tutkimustietoa tästä ei kuitenkaan ole.

- On tehty lukemattomia eläinkokeita, joiden mukaan mustapippuri saattaisi tehdä hyvää ruoansulatuskanavalle, Illinoisin yliopiston professori Keith Singletary kertoo.

- Mustapippuri saattaa myös parantaa joidenkin ravintoaineiden imeytymistä.

Mustapippurin liiallisessa käytössä voi piillä riskejäkin. Mauste sisältää piperiiniä, ja huomattavan korkeina määrinä nautittuna se voi olla haitaksi terveydelle.

- On riski, että tällöin kehoon imeytyy haitallisia ainesosia, piperiinin vaikutuksia ihmiskeholle tutkinut yliopistoprofessori Nihal Ahmad toteaa.

Lue myös: Närästääkö usein? 7 tehokasta kotikonstia, joiden avulla hillitset polttavaa tunnetta

Lue myös: Näin teet pehmeän sinihomejuustolevitteen - Tarjoa yhdessä piparkakkujen kanssa

Lue myös: Laihduttaja huomio! Tavanomaiset mausteet, joiden avulla edistät painosi putoamista

Lähde: TIME

Kilpailut

Uusimmat