Kuva: Shutterstock

Tavat, jotka saavat kodin pysymään siistinä pidempään – ota osaksi arkea jo tänään

12.02.2018 21:45 - Emmi Moilanen - Luettu 260 kertaa

Jo pienellä vaivalla voit saada paljon aikaan. Esimerkiksi aamuisin tyhjennetty tiskikone takaa sen, etteivät likaiset asitat jää päivän mittaan lojumaan keittiön tasoille.

Kiire, tavarapaljous tai lapsiperheen arki ovat tekijöitä, jotka saattavat saada juuri siivotun kodin näyttämään nopeasti samalta kuin ennen siistimistä. On turhauttavaa yrittää pitää järjestystä yllä jos tuntuu, että tehdyn työn jäljestä ei saa nauttia kovinkaan kauaa.

Popsugar kokosi listan helpoista tavoista, joiden avulla kodin siisteys ja järjestys pysyvät yllä pidempään.

1. Sängyn petaaminen

Ennen kuin lähdet kotoasi aamulla, nipistä pari minuuttia ylimääräistä aikaa ja petaa sänkysi. Siisti vuode vaikuttaa merkittävästi makuuhuoneen yleisilmeeseen ja järjestykseen.

2. Tyhjennä tiskikone aamuisin

Kun kone on aamulla tyhjennetty edellisen päivän tiskeistä, likaisia astioita ei todennäköisesti kerry lojumaan keittön- tai tiskipöydälle vaan ne päätyvät suoraan astianpesukoneeseen.

3. Pyykkää säännöllisesti

Lapsiperheissä tämä voi tarkoittaa jopa päivittäistä vaatteiden pesemistä. Älä kuitenkaan lykkää pyykkäämistä loputtomiin vaikka asuisit yksin tai pyykkiä ei muuten vain päivän mittaan kerry täyttä koneellista.

Säännölliset pyykkipäivät takaavat paitsi sen, että vaatekasa pyykkikorissa ei tulvi lattialle mutta myös sen, että sinulla on aina puhtaita pyyhkeitä tai lakanoita silloin, kun niitä tarvitset.

4. Käytä koreja tavaroiden järjestämiseen

Järjestys pysyy parhaiten yllä, kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Monelle on kuitenkin tuttua se, että kotiin kertyy sekalaista pikkutavaraa, jota ei kuitenkaan voi heittää pois. Hanki siis koreja, joihin voit kerätä tarpeelliset, mutta ilman järkevää säilytystilaa olevat esineet.

5. Älä lykkää kotitöiden hoitamista

Mitä pidempään annat epäjärjestyksen ja sotkun vallita kodissasi, sitä suuremmaksi se todennäköisesti kasvaa. Lisääntynyt työmäärä puolestaan tekee siivouksen aloittamisesta entistä vaikeampaa, joten hoitamalla kotityöt ajoissa selviät myös vähemmällä vaivalla.

6. Älä jätä käytettyjä vaatteita lojumaan

Vaikka päivän jälkeen olisi houkuttelevaa jättää vaatteet riisumisen jälkeen niille sijoilleen, pienellä vaivalla edistät kotisi siisteyttä merkittävästi. Heitä siis likaiset vaatteet pyykkikoriin ja päätä myös selkeä paikka sellaisille vaatteille, joita ei vielä tarvitse pestä. Hyvä keino on varata vaatekaapista yksi hylly tällaisille vaatteille, jolloin ne eivät jää tuolin selkänojille lojumaan.

7. Vie mennessäsi, tuo tullessasi

Tämä on tehokas sääntö kodin siisteyden ylläpitämiseen. Järjestys pysyy yllä keräämällä tavaroita sitä mukaa oikeille paikoilleen, kun huomaat niiden ajautuneen pois omalta paikaltaan. Esimerkiksi olohuoneesta keittiöön siirtyessäsi kerää likaiset astiat ja vie ne mukanasi tiskikoneeseen.

8. Siisti keittiö ennen nukkumaan menoa   

Tämä ei tarkoita perusteellista kuurausta, mutta kerää likaiset astian tiskikoneeseen ja pyyhi pöydät leivänmuruista. Tällä tavalla saat valmistaa seuraavana päivänä aamupalasi siistissä ympäristössä, eikä aikaa tarvitse kuluttaa enää tilan raivaamiseen ja siivoamiseen.

9. Ole suunnitelmallinen

Olipa kyse sitten seuraavan päivän asun valitsemisesta tai roskien viemisestä, tee jo illalla etukäteen se, mitä voit.

Lue myös: Lauseet, joita kukaan äiti ei halua kuulla - voitko samaistua?

Lue myös: Vahvistakaa suhdettanne arjen keskellä - tavat, jotka kannattaa ottaa haltuun

Lähde: Popsugar

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat