Kuva: Fotolia

Millaisia persoonallisuuden piirteitä äidit haluavat lapsilleen? Tutkijat yllättyivät tuloksesta

16.09.2017 20:45 - Iiro Myllymäki

Äidit arvostavat ekstroverttia luonnetta yli muiden persoonallisuuden piirteiden.

Lontoon yliopistossa on tutkittu, millaisia persoonallisuuden piirteitä äidit haluavat lastensa omaksuvan. Tutkimuksessa käytettiin hyväksi viiden persoonallisuuden piirteen niin sanottua Big Five -mallia. Tässä mallissa persoonallisuuden piirteet jaotellaan seuraavalla tavalla:

Ekstroversio (ystävällisyys, iloisuus, aktiivisuus)

Tunnollisuus (itsekuri, säntillisyys, päämäärätietoisuus)

Neuroottisuus (itsetietoisuus, haavoittuvuus, ahdistuneisuus)

Miellyttävyys (moraalisuus, luottamus, epäitsekkyys)

Avoimuus (mielikuvitus, tunteikkuus, seikkailunhaluisuus)

Tutkimukseen haastateltuja 142:a äitiä pyydettiin valitsemaan kustakin persoonallisuuspiirrekategoriasta yksi osatekijä ja arvottamaan ne tärkeimmästä vähiten tärkeään. Selvisi, että yli 50 prosenttia äideistä valitsi tärkeimmän persoonallisuuden tekijän ekstroverttisuuden kategoriasta. Toiseksi suosituin kategoria oli miellyttävyys, jonka valitsi noin 20 prosenttia vastaajista.

10 prosenttia valitsi jonkin ominaisuuden avoimuuden kategoriasta, ja 9 prosenttia tunnollisuuden kategoriasta. Kukaan ei arvottanut neuroottisuutta ykköseksi.

Tutkijat yllättyivät

Tutkijat olivat yllättyneitä siitä, että äidit eivät painottaneet enemmän tunnollisuuden persoonallisuuskategoriaa. Aiempi tutkimus on viitannut siihen, että nimenomaan tätä kategoriaa pidettäisiin erityisen tärkeänä.

- Ottaen huomioon, että korkea älykkyys ja tunnollisuus linkittyvät positiivisiin elämänsaavutuksiin, kuten menestykseen koulussa, töissä ja ihmissuhteissa, on yllättävää, että vain yksi äiti kymmenestä arvotti nämä tärkeimmäksi persoonallisuuspiirteeksi lapselleen, kommentoi tutkija Sophie von Stumm.

Tutkija sanoo, että vaikka ekstroverttiydestä on monia hyötyjä, se linkittyy myös moniin negatiivisiin käytösmalleihin aikuisuudessa, kuten yleisempään päihteiden käyttöön.

Lue myös: Oletko henkisesti vahva? Tee helppo testi ja tiedä

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat