Kuva: Fotolia

Asiantuntija paljastaa: 5 vinkkiä, joilla vähennät myrkkykemikaaleja kodissasi ja kehossasi

24.09.2016 10:15 - Karoliina Kotala

Ympäristömme on täynnä erilaisia kemikaaleja ja niiltä on nykypäivänä mahdoton välttyä. Osa kemikaaleista on kuitenkin yhdistetty muun muassa lisääntyneeseen syöpäriskiin sekä hedelmättömyyteen, joten haitallisimpia myrkkykemikaaleja kannattaa välttää etenkin omassa kodissa.

Lähes kaikki päivittäistavaramme sisältävät kemikaaleja; kosmetiikka, muoviastiat ja jopa huonekalut. Osa arkisista kemikaaleista voi kuitenkin olla haitallisia terveydellemme, niiden päädyttyä kehoomme. Useat kemikaalit toimivat niin sanottuina hormonihäiritsijöinä, joiden tiedetään aiheuttavan häiriöitä hormonitasapainoon. Esimerkiksi lapsilla häiriöt hormonitasapainossa voivat vaikuttaa aivojen ja hermoston kehitykseen. 

Tutkija Leena Sahlström paljastaa viisi tehokasta keinoa karsia haitallisten kemikaalien määrää kotona ja sitä myöten kehossamme.

Materiaalivalinnat 

Vältä muovin ostamista ja käyttöä, sillä muovi pitää sisällään runsaasti eri kemikaaleja. Erityisesti lasten tulisi leikkiä vain sellaisilla leluilla, jotka on suunniteltu lapsille ja siten sisältävät turvallisia materiaaleja. Myös kosmetiikassa tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja nykypäivänä, joten suosi tuotteita, jotka sisältävät mahdollisimman vähän mikromuoveja ja parabeenejä. 

Vaatteet 

Pese uudet vaatteet ennen käyttöä. Uusissa vaatteissa käytetään erilaisia suoja-aineita pitämään vaatteet esimerkiksi pehmeinä tai rypyttöminä ja nuo kemikaalit päätyvät ihon kautta elimistöön, jollei vaatteita pestä ennen käyttöä. 

Kodin siisteys 

Siivoa koti usein. Tuotteista irtoavat kemikaalit kertyvät kodin sisäilmaan ja pölyyn, joten ahkera imurointi ja luuttuaminen vähentävät altistusta. Valitse myös mahdollisimman hellävaraisia pesu- ja siivoustuotteita.

Suosi luomua 

Valitse ruokavaihtoehdoista luomutuotteita, niin vältyt enimmiltä torjunta-aineilta. 

Kuluta vähemmän 

Omia kulutustottumuksia on toisinaan hyvä pysähtyä miettimään. Tarvitsenko todella uudet sohvatyynyt ja onko taulutelevisio todella pakko päivittää suurempaan? Mitä enemmän kulutat, sitä enemmän kotiisi ja käyttöösi päätyy tuotteita, jotka sisältävät haitallisia kemikaaleja. 

Lue myös: Ärsyttääkö kumppanin sotkuisuus? Vinkit, joiden avulla koti pysyy siistinä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat