Kuva: Shutterstock

Asuntomurtojen määrä nousussa - lue vinkit pahimman varalle

28.06.2024 18:15 - Aaro Heiskanen

Murroilta suojautumisessa apua on luotettavasta naapurista.

Kesäkuukaudet ovat asuntomurtojen kulta-aikaa. Törkeän asuntomurrosta tekee, mikäli asunto on asuttu. Poliisin tilastojen mukaan niiden, tai niiden yritysten, määrä on alkuvuodesta 30-40 prosenttia suurempi, kuin vuosi sitten samana aikana. Myös vuonna 2023 asuntomurtojen määrä nousi hieman.

Luvut käyvät ilmi vakuutusyhtiö Fennian tuoreesta tiedotteesta.

Tiedotteessa jaetaankin vinkkejä asuntomurron varalle.

Ensisijaisesti kotoa lähtiessä on varmistettava, että asunnon ovet ja ikkunat ovat lukittuina. Pihapiirissä säilyttämisen sijaan vara-avaimen voi viedä vaikka luotettavalle naapurille.

Varkailla on usein tapana tarkkailla kohdeasuntoa ennen murtoa. Matkalle lähtiessä asunto kannattaakin pitää asutun näköisenä. Tässäkin apua on mukavasta naapurista, joka voi esimerkiksi siistiä pihaa tai tyhjentää postilaatikon. Reissulle lähtemisestä ei myöskään kannata kuuluttaa somessa.

Arvoesineet on hyvä pitää pois ikkunoiden ääreltä. Varkaat haluavat ennen murtoa varmistua keikan kannattavuudesta. Pankkikorttien sekä -tunnusten, erilaisten henkilötunnusten ja muu tärkeä tavara on parasta säilyttää murtotestatussa säilytyskaapissa.

Ota asunnostasi myös valokuvia matkalle lähtiessä. Tällöin pahimman sattuessa on helppo todeta ja todistaa, mitä asunnosta on viety tai hajotettu.

Mikäli käy huonosti, ja joudut asuntomurron kohteeksi, älä epäröi hätäkeskukseen soittamista. Poliisin tekninen tutkinta on hyvä saada paikalle pikimiten. Asuntoon menemistä tulee rajoittaa, jottei mahdollisia rikospaikkajälkiä mene pilalle.

Lue myös: Lomakausi lisää asuntomurtoja - poliisi listaa vinkit, joilla pienennät riskiä

Lue myös: Asuntomurrot yleistyvät kesällä - MTV uutisoi, mihin hölmöihin tapoihin moni asukas edelleen sortuu

Lähde: Fennia

Kilpailut

Uusimmat