Kuva: Shutterstock

Turistien suosimalla saarella tehtiin historiallinen löytö

17.06.2024 15:15 - Nina Turunen

Arkeologinen löytö hämmentää asiantuntijoita, ja vaikuttaa Kreikan toiseksi suurimman lentokentän rakentamiseen.

Arkeologit löysivät pyöreän, vuosituhansia vanhan kivirakennuksen paikasta, johon Kreikan uuden lentokentän tutka-asema oli tarkoitus rakentaa. Rakennuksen alkuperäinen tarkoitus on hämmentänyt tutkijoita. 

Arkeologit eivät vielä tiedä, mihin kukkulan laella oleva rakennelma oli tarkoitettu. Se on edelleen kaivauksissa, eikä sillä ole tunnettuja paikallisia rinnakkaisuuksia. Toistaiseksi asiantuntijat spekuloivat, että sitä olisi voitu käyttää rituaaliin tai uskonnolliseen tilaisuuteen. 

- Sitä on saatettu ajoittain käyttää mahdollisesti rituaaliseremonioihin, joihin liittyy ruoan, viinin ja ehkä uhrilahjojen tarjoaminen, Kreikan kulttuuriministeri ja arkeologi Lina Mendoni sanoi lausunnossaan.

Kreikan kulttuuriministeriön mukaan rakennusta käytettiin pääasiassa vuosina 2000-1700 eaa., Ja se perustettiin Kreetan ensimmäisten palatsien rakentamisen aikoihin.

Arkeologisten kaivausten aikana löydetyt labyrinttimaiset rauniot muistuttavat valtavaa autonrengasta. Rakennelman sisäosat ovat jaettu pienempiin, toisiinsa liittyviin osiin ja siinä on saattanut olla matala kartiomainen katto. Rakennus on kooltaan 1800 neliömetriä.

Uusi historiallinen löydös ei kuitenkaan estä lentokentän rakentamista. Mendoni lupasi, että löytö säilytetään ja tutka-asemalle etsitään toinen paikka. 

- Me kaikki ymmärrämme kulttuuriperinnön arvon ja merkityksen sekä uuden lentokenttähankkeen kasvupotentiaalin. On mahdollista edetä lentokentän kanssa ja antaa antiikkiesineille niiden ansaitsema suojelu, Mendoni sanoo.

Vuonna 2027 avattavan Kreetan lentokentän ennustetaan korvaavan Kreikan toiseksi suurimman, Heraklionin lentokentän, ja se on suunniteltu käsittelemään jopa 18 miljoonaa vuosittaista matkustajaa.

Lue myös: Onko sinulla ongelmia pakkaamisen kanssa? Katso vinkit, kuinka pakata mutkattomasti

Lue myös: Järisyttävä helle sulkee jo turistikohteita ja kouluja Kreikassa

Lue myös: Selvittivätkö tutkijat Egyptin pyramidien mysteerin?

Lähde: EuroNews

Kilpailut

Uusimmat