Kuva: Shutterstock

Lomakausi lisää asuntomurtoja - poliisi listaa vinkit, joilla pienennät riskiä

13.06.2024 16:15 - Reija Saarinen

Kesällä moni suuntaa lomamatkalle, jolloin koti jää tyhjilleen, ja on oiva kohde varkaille.

Kesä on lomailun aikaa, mutta tuo mukanaan myös ikävämmän ilmiön, nimittäin asuntomurrot. Kun ihmiset lähtevät lomareissuilleen, jäävät kodit tyhjiksi, mikä tekee niistä oivia kohteita varkaille.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessaan, että alueella tapahtuneet asuntomurrot ovat lisääntyneet kesän alkaessa. Poliisin mukaan tekotapa on ollut usein samanlainen, eli sisälle on menty ikkunan kautta.

– Asuntomurtoja on tapahtunut eri puolilla poliisilaitoksemme aluetta, ja tekotapa on useissa tapauksissa ollut samankaltainen.  Teot ovat kohdistuneet pääsääntöisesti asuntoihin, joissa ei ole ollut murtohälyttimiä. Sisälle on menty ikkunan kautta ja varkaiden matkaan on lähtenyt käteistä rahaa ja koruja, kertoo rikosylikonstaapeli Janne Levälampi tiedotteessa.

Poliisin mukaan murroilta voi ja kannattaa suojautua. Yksi hyvä keino on se, että kodin pihan jättää asutun näköiseksi. Myös erilaiset hälyttimet auttavat riskin pienentämisessä.

– Hälytyslaitteet ovat hyvä lisäsuoja kodin turvaamiseksi, mutta on myös tärkeää huolehtia, että kaikissa ulko-ovissa on kunnollinen lukko. Vakuutusyhtiö hyväksymä varmuuslukko on myös hyvä hankinta. Myös naapureille, ystäville tai sukulaisille kannattaa vinkata asunnon valvonnasta, sanoo Levälampi.

Kun esimerkiksi naapuri tarkkailee asuntoa matkan aikana, on suurempi todennäköisyys sille, että rikos saadaan ratkaistua, sillä mitä nopeammin rikos huomataan, ja mitä nopeammin poliisi pääsee tutkimaan tapahtunutta rikosta, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet rikoksen ratkaisemiseen. 

Lue myös: Katso, miten nopeasti pyörä lähtee varkaan matkaan - suomalaispoliisi jakoi vinkit suojautumiseen

Lue myös: Miksi poliisiauton takatilassa ei ole turvavöitä? Helsingin poliisi vastaa videolla

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat