Kuva: Shutterstock

Selvittivätkö tutkijat Egyptin pyramidien mysteerin?

20.05.2024 10:15 - Nina Turunen

Tutkijat uskovat selvittäneensä, kuinka muinaiset egyptiläiset rakentivat pyramidit.

Tutkijat uskovat selvittäneensä pitkään askarruttaneen mysteerin siitä, miten muinaiset egyptiläiset ovat rakentaneet 31 pyramidia, mukaan lukien Gizan-kompleksin, yli 4000 vuotta sitten. 

Monien vuosien ajan arkeologit ovat ajatelleet, että muinaisten egyptiläisten on täytynyt käyttää läheistä suurta vesiväylää materiaalien kuljetukseen, kuten esimerkikiksi kivilohkojen, joita tarvitaan pyramidien rakentamiseen. Kukaan ei kuitenkaan ollut varma vesiväylän sijainnista, koosta tai läheisyydestä. Gizan pyramideilta on nykyisin matkaa Niilille vajaan kymmenen kilometrin verran. 

Nyt kuitenkin Pohjois-Carolinan Wilmingtonin yliopiston tutkimusryhmä havaitsi, että pyramidit on todennäköisesti rakennettu Niilin kauan kadonneen, muinaisen haaran varrelle, joka on kätkeytynyt aavikon ja viljelysmaan alle.

Communications Earth & Environment -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että satelliittikuvantamisen ja sedimenttiytimien analyysin avulla on kartoitettu 64 kilometriä pitkä ja jopa 500 metriä leveä, kuivunut Niili-joen haara. Tämän muinaisen joen uskotaan joutuneen haudatuksi suuren kuivuuden ja hiekkamyrskyjen takia tuhansia vuosia sitten.  

- Tiedot osoittavat, että siellä oli vesiväylä, jota on voitu käyttää raskaampien lohkojen, materiaalien ja ihmisten kuljettamiseen. Tämä löytö todella auttaa meitä selittämään pyramidien rakentamisen, sanoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, tohtori Suzanna Ortinez.

Ahmaratin haaraksi nimetty joenhaara rajaa yhteensä 31 pyramidia, jotka on rakennettu 4700-3700 vuotta sitten. Tämän muinaisen joenhaaran löytäminen auttaa selittämään Gizan ja Lishtin välisen korkean pyramiditiheyden Saharan autiomaassa. Tutkijat uskovat, että joen haaran läheisyys pyramidikomplekseihin viittaa siihen, että se oli aktiivinen ja toiminnassa pyramidien rakennusvaiheessa. 

Lue myös: Tiesitkö? Osa maista velvoittaa passin olevan voimassa vielä kauan matkan jälkeenkin - tarkista lista

Lue myös: Tunnistatko maailman nähtävyydet vain yhdestä kuvasta? Testaa tietosi

Lue myös: Suomalaisnainen on vieraillut kaikissa maailman maissa - matkusteluun kulunut sievoinen summa rahaa

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat