Kuva: Shutterstock

Jos lähetetty kirje on liian painava postimerkkien määrään nähden, meneekö se perille? Posti vastaa

19.04.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Posti tarkentaa myös kuinka tarkkoja kirjeiden painorajat todellisuudessa ovat.

Tavallisen kirjeen tai kortin lähetys maksaa Postissa yhden kotimaan ikimerkin verran. Tällä hetkellä ikimerkistä saa pulittaa 2,30 euroa. Kirjelaatikkoon vietynä Posti lupailee toimituksen vastaanottajan postilaatikkoon pääsääntöisesti neljässä työpäivässä. 

Yhdellä ikimerkillä pärjää kuitenkin vain alle 50 grammaa painavan lähetyksen kanssa. Jos kirje on sitä painavampi, tulee postimerkkejä laittaa useampi.

Kuinka tarkkoja Postissa oikein painorajojen kanssa ollaan?

– Painoraja on tarkka, että kun painoraja on 50 grammaa, niin jo 51 grammaa painava kirje hinnoitellaan seuraavan painoportaan mukaan, Postin viestintä vastaa sähköpostitse Voice.fi:lle. 

Painoportaat Postilla menevät seuraavasti:

1 kpl ikimerkkejä 0 - 50 g kirjeeseen ja korttiin

2 kpl 51 - 250 g

4 kpl 251 - 1 000 g

6 kpl 1 001 - 2 000 g

Painorajojen kanssa on siis Postin mukaan syytä olla tarkkana. Mutta mitä kirjeelle tapahtuu, jos se on liian painava postimerkkien määrään nähden?

– Jos punnituksessa huomataan, että kirjeestä puuttuu postimaksua, niin se ja erillinen lunastusmaksu (3 €) peritään vastaanottajalta. Tällöin vastaanottajan tulee noutaa kirje Postista, Postin viestintä kertoo. 

– Lähettäjät tarkistavat yleensä kirjeen lähetyksen painon ja postimaksun, jos arvelevat kirjeen olevan painavampi kuin esimerkiksi 50 grammaa. Kirjeen painon voi aina tarkistaa Postissa, jotta osaa laittaa oikean määrän postimerkkejä.

Postimaksut voi nykyään maksaa lähes kokonaan ikimerkein. Ikimerkit kelpaavat ostoajankohdasta riippumatta ikuisesti ja niitä voi käyttää maksuarvostaan myös muihin kirjeisiin.

– Ikimerkeillä on helppo hinnoitella myös painavammat kirjeet. Ikimerkin arvo nousee samalla kuin postimaksun hintakin.

Jos painavamman kirjeen lähettää Postin palvelupisteen kautta, tarkistetaan lähetyksen paino todennäköisesti tiskillä. Punnitaanko Postissa myös jokainen kirjelaatikkoon sujautettu lähetys? 

– Jokaista kirjettä ei kirjevirrassa punnita, mutta kun kirjeitä käsitellään, niin ammattilaisilla on hyvä tuntuma painorajoista. Jos huomataan, että kirje on vajaasti maksettu, se laitetaan lunastukseen.

Jos kirjeen painoraja ylittyy vain hieman, voisi kuvitella houkutuksen vajaasti maksamiseen kasvavan. Posti ei kuitenkaan tunnista tätä yleiseksi ilmiöksi. 

– Pääsääntöisesti ihmiset ovat rehellisiä ja huolellisia eivätkä tahallaan maksa liian vähän.

Lue myös: Uusi postimerkki julkaistaan toukokuussa - juhlistaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Lue myös: Hallitus laatii "yhden opiskelupaikan säännön" korkeakouluihin

Lue myös: Tiedätkö, miten styroksiset noutoruokapakkaukset kierrätetään?

Kilpailut

Uusimmat