Kuva: Shutterstock

Kesänopeuksiin siirtyminen alkaa huomenna - katso oman paikkakuntasi aikataulu

02.04.2024 12:15 - Jasmin Mikkilä

Ajokeli on kuitenkin syytä ottaa huomioon, vaikka kesänopeuksiin oltaisiin jo siirrytty.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksia aletaan poistamaan porrastetusti 3. huhtikuuta alkaen, kerrotaan Väyläviraston tuoreessa tiedotteessa. Tielläliikkujien kannattaa ottaa kevään mahdolliset vaihtelevat olosuhteet huomioon ajamisessa, sekä rengasvalinnoissa.

Kesänopeuksiin on mahdollista siirtyä jo keskiviikkona 3. huhtikuuta alkaen Uudenmaan, Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten maanteillä ja Etelä-Savon maakunnassa. 

Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten maanteillä siirtyminen kesänopeuksiin voidaan aloittaa ensi viikon keskiviikkona 10. huhtikuuta alkaen.

ELY-keskus päättää siirtymän tarkemman ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan. Kuitenkin koko maassa on tarkoitus palata kesäkauden nopeusrajoituksiin viimeistään viikon 17 loppuun mennessä. 

- Talven jäljiltä joillakin teillä voi olla päällysteessä halkeamia tai muita vaurioita. Mikäli tieosuuden vauriot ovat erityisen hankalat, voidaan talvikauden alennetut nopeusrajoitukset joutua jättämään turvallisuussyistä voimaan, kunnes päällyste saadaan kelien kuivumisen myötä korjattua, kertoo tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.

Renkaiden vaihtoa kannattaa pohtia oman ajoympäristön mukaan. Etenkin jos ajaa talvisilla teillä, ei renkaiden vaihtamisen suhteen kannata pitää turhaa kiirettä. 

- Lisäksi kannattaa huomioida, että kevään myötä tien päälle tulee taas paljon erilaisia kulkijoita. Kävelijät, potkulautailijat, pyöräilijät, mopoilijat ja kaikki muutkin pitää huomioida jättämällä heille tarpeeksi tilaa esimerkiksi ohittaessa. Myös riittävät turvavälit muihin tielläliikkujiin ovat erittäin tärkeitä, Östermän lisää.

Talvi on ollut runsasluminen myös etelässäkin, jonka vuoksi sulamisveden suuri määrä lisää riskiä liukkauteen etenkin aamuisin. Tämän vuoksi ajokeli kannattaa ottaa aina huomioon turvallisessa ajamisessa, vaikka kesänopeuksiin oltaisiinkin jo siirrytty.

Lue myös: Pian on oiva aika kerätä pöllyävä hiekotussepeli pois pihalta - mutta mihin jäteastiaan se kuuluu?

Lue myös: Tältä uusi ajokortti näyttää

Lue myös: Poliisi teki huolestuttavan havainnon kuljettajien matkapuhelinten käytöstä

Lähde: Väylävirasto

Kilpailut

Uusimmat