Kuva: SHUTTERSTOCK

Sipsipussista löytyi vihreä perunalastu - mistä se kertoo ja onko koko pakkaus pilalla?

31.03.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Vihertyneisiin perunoihin alkaa kehittyä solaniinia.

Jokainen sipsinystävä on varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa sipsipussista löytyy vihertävä perunalastu. Voiko vihertävän lastun kuitenkin syödä muiden sipsien tapaan?

Peruna voi saada vihertävän sävyn, jos se kasvaa liian lähellä maanpintaa tai altistuu liiallisesti valolle. Vihertävä väri perunassa kertoo sen sisältävän glykoalkaloideja. 

Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja, jotka toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle. Solaniini voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Ruokaviraston mukaan glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. Varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Suurin glykoalkaloidipitoisuus on perunan kuorikerroksessa, jolloin kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta noin 60 %.

Vihertyneitä perunoita ei suositella käytettäväksi ravintona. Sipsien kodalla glykoalkaloidipitoisuudet jäävät kuitenkin pieniksi.

Perunalastumerkki Taffel kertoo verkkosivuillaan, noudattavansa Ruokaviraston suositusta siitä, ettei raakaperuna saa sisältää glykoalkaloideja yli 200mg/kg. Taffelin mukaan tarkasta laadunvalvonnasta huolimatta osittain vihreitä perunoita kuitenkin pääsee joskus pakkauksiin. Isossa perunalastupussissa voi olla 1–2 vihertävää lastua. Kyseisen määrän he ilmoittavat kuuluvan vielä normaalin vaihtelun piiriin. 

Myös perunalastumerkki Estrella kertoo verkkosivuillaan noudattavansa viranomaisten asettamia rajoja pitoisuuksille. Estrellan tuotantolinjalla erotellaan vihreät perunat pois valmistuksesta, mutta siitä huolimatta yksittäisiä virheellisiä lastuja voi heidän mukaan päätyä pussiin. Yksittäisistä vihertävistä lastuista ei heidän mukaansa kuitenkaan ole minkäänlaista terveysriskiä, eikä niistä tarvitse huolestua.

Lue myös: Taffel-tuotteisiin tulossa iso muutos - astuu voimaan heti tammikuun jälkeen

Lue myös: Miten sipsipussin saisi suljettua? Miehen nerokas kikka auttaa pitämään sipsit tuoreina

Lähteet: Ruokavirasto, Estrella ja Taffel

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 30.11.2023.

Kilpailut

Uusimmat