Kuva: SHUTTERSTOCK

Voiko hampaat tai astiat pestä keittämättömällä vedellä vedenkeittokehotuksen alueella? HSY vastaa

20.02.2024 13:15 - Rebekka Silvennoinen

Juomavesi on keittettävä itäisessä Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla Linnaisissa putkirikosta johtuen. HSY on perustanut väliaikaisia vedenjakelupisteitä.

Päivitys juttuun 21.2.2024. Vettä voi käyttää taas normaalisti itäisessä Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla Linnaisissa. Terveydensuojeluviranomainen on päättänyt purkaa keittokehotuksen. Vesinäytteet ovat puhtaat, joten vettä voi jälleen käyttää normaalisti, tiedottaa HSY.

Juomavesi on keitettävä itäisessä Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla Linnaisissa, Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) tiedottaa. Häiriötilanne johtuu alueella tapahtuneesta päävesijohdon rikkoontumisesta Espoon Mäkkylässä.

Vuotokohta on saatu eristettyä ja korjaustyöt on aloitettu. Kiinteistöjä ei ole alueella ilman vettä ja vedenjakelu kiinteistöille toimii, mutta varotoimenpiteenä juomavesi ja ruoanlaitossa käytettävä vesi on edelleen keitettävä vähintään viiden minuutin ajan.

Vedenkeittokehotusta koskevat alueet voit katsoa tästä kartasta

HSY kertoo perustaneensa väliaikaisia vedenjakelupisteitä alueille, joilla ei ole voimassa keittokehotusta. Niistä saa puhdasta vettä, jota ei tarvitse keittää. Vedenjakelupisteet perustetaan tämän päivän aikana, ensimmäiset kaksi ovat jo avattu Hämeenkylään osoitteeseen Auratie 2 ja Leppävaaraan Uuno Kailaan kadulle palopostiin. Kolmannen vedenjakelupisteet tiedot tulevat myöhemmin. 

HSY julkaisi verkkosivuillaan kysymyksiä vedenkeittokehotukseen liittyen ja niiden vastaukset:

Milloin vesinäytteet valmistuvat?
Vesinäytteet valmistuvat tiistain 20.2.2024 aikana. Tiedotamme tuloksista klo 21.

Mihin asti keittokehotus on voimassa?
Keittokehotus on voimassa siihen saakka, kunnes terveydensuojeluviranomainen on varmistanut vedenlaadun alueella. Tiedotamme keittokehotuksen päättymisestä tai jatkamisesta 20.2.2024 klo 21.

Miksi annettiin vedenkeittokehotus?
Alueen asukkaille annettiin varotoimenpiteenä veden keittokehotus, koska paineettomuuden takia vesijohtoon on saattanut päästä epäpuhtauksia. Veden keittäminen tuhoaa bakteerit.

Voiko elintarvikkeita huuhdella keittämättömällä vedellä?
Elintarvikkeita, kuten vihanneksia tai hedelmiä, ei saa huuhdella keittämättömällä vedellä. Vihannekset ja hedelmät, jotka syödään kypsentämättä, huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

Voiko hampaat pestä keittämättömällä vedellä?
Hampaat pestään keitetyllä vedellä.

Voiko vettä käyttää peseytymiseen ja pyykinpesuun?
Vettä voi käyttää peseytymiseen. Vältä kuitenkin veden joutumista suuhun tai silmiin. Samoin pyykin voi pestä vedessä.

Voiko astioita pestä keittämättömällä vedellä?
Astiat voi pestä keittämättömällä vedellä. Astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kunnolla kuivuneet tai huolellisesti kuivattu.

Voiko keittämättömällä vedellä pestä kädet?
Kädet voi pestä keittämättömällä vedellä. Kuivaa kätesi huolellisesti.

Kuinka montaa asukasta vedenkeittokehotus koskee?
n. 100 000 henkilöä

Jos asuu viereisellä alueella eri postinumeroalueella, voiko vettä turvallisesti juoda?Jos asut kartan ulkopuolella, se tarkoittaa, että saat käyttövetesi eri reittiä. Putkirikko ei ole vaikuttanut vedenjakeluun alueellasi ja vettä ei tarvitse keittää.

Miksi putkirikolla oli niin laajat vaikutukset?
Kyseessä oli HSY:n päärunkovesiputki, joka syöttää vettä laajalle alueelle. Saimme kuitenkin vuodon eristettyä ja ohjattua veden toista kautta siten, että vedenjakelu kiinteistöille palautui.

Mikä aiheutti putkirikon?
Runkovesiputken ikääntyminen

Kuinka paljon vettä on valunut?
Vettä vuosi maanantain putkirikon aikana noin 10 000 m3.

Miksi HSY:n verkkosivut kaatuivat?
Ikävä kyllä verkkosivutoimittajan oma tekninen päivitys osui juuri samaan hetkeen, kun verkkosivuille tuli kävijäpiikki. Tämä aiheutti toimintahäiriön. HSY:n verkkosivut toimivat hitaasti noin 15 minuuttia ja olivat sen jälkeen poissa käytöstä myös noin 15 minuuttia. 

Miksi HSY ei lähettänyt tekstiviestiä alueen asukkaille?
Vaaratiedotteella saatiin kattavampi tavoitettavuus. 

Miksi emme julkaise karttaa?
Kartta on julkaistu 20.2.

Lue myös: Älä juo hanavettä tänään, jos asut näillä alueilla

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat