Kuva: AOP

Länsiväylä: HSL toteuttaa viimein vuosia toivotun uudistuksen

18.01.2024 12:15 - Minttu Tikkanen

Uudistusta kokeillaan asteittain.

Helsingin seudun liikenne eli HSL suunnittelee viimein kauan toivotun uudistuksen toteuttamista. Kyseessä on mahdollisuus maksaa julkisen kulkuvälineen yksittäinen lippu suoraan paikan päällä lähimaksulla. Asiasta uutisoi Länsiväylä.

Uudistus on tarkoitus saada maaliin jo tämän vuoden aikana eli lähimaksaminen pitäisi olla mahdollista vuoden loppuun mennessä, lupailee hankejohtaja Vesa Suomalainen HSL:stä.

Hanke ei kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa työn alla, sillä matkustajat ovat toivoneet sitä kauan ja HSL:kin on suunnitellut sitä jo vuosia. Alkuperäisen aikataulun mukaan uudistuksen oli määrä olla käytössä jo viime vuonna. Viivästyksen syynä olivat ongelmat hankkeen kilpailutuksessa.

- Se antoi meille ymmärryksen, että meidän piti muuttaa vähän toteutusmekanismia, eli millainen ohjelmiston pitää olla. Kilpailutuksen keskeytyminen tarkoittaa julkishallinnon puolella viivästystä 9 kuukaudesta kahteen vuoteen, Suomalainen jatkaa.

Lähimaksu ei tule yhtä aikaa saataville kaikkialle, mutta ensimmäisiä laitteita päästään testaamaan toivottavasti jo tulevana kesänä. Ensimmäiseksi lähimaksuvaihtoehtoa kokeillaan Suomenlinnan lautalla ja joillakin metroasemilla. Jos kokeilu sujuu ongelmitta, otetaan ominaisuus varsinaiseen käyttöön. Käyttöönottosunnitelmia HSL on tehnyt toistaiseksi kaksi vaihtoehtoista. 

- Toinen on se, että otamme lähimaksun yhtä aikaa käyttöön kaikkialla ja toinen se, että otamme sen käyttöön kulkumuodoittain. Tämä tarkoittaisi, että ensin lähimaksulla voisi maksaa junissa ja raitiovaunuissa ja sitten vasta busseissa, Suomalainen sanoo.

Hankkeen myötä HSL uusii yli 4000 kortinlukijalaitetta. Uudet laitteet ovat jo saapuneet Suomeen ja ensimmäisiä ryhdytään pian asentamaan ja testaamaan.

Lue myös: HSL tekee poikkeuksellisen ratkaisun - lippujen hinnat laskevat

Lue myös: Vantaa saa kauan odotetun oman raitiovaununsa

Lue myös: VR toteutti asiakkaiden kauan kaipaaman toiveen - koskee lipunmyyntiä

Lähde: Länsiväylä

Kilpailut

Uusimmat