Kuva: AOP

Lidl lopettaa hedelmien ja vihannesten lennättämisen Suomen kauppoihin

18.10.2023 10:15 - Sanni Seppä

"Hedelmien ja vihannesten lennättäminen toiselta puolelta maapalloa ei ole millään mittapuulla kestävää", kertoo Lidlin valikoiman vastuullisuuspäällikkö Laura Kvissberg.

Lidl-kaupoissa ei myydä enää lentorahtina tuotuja hedelmiä ja vihanneksia, yritys tiedottaa. Lentokuljetuksista on pyritty luopumaan jo pitkään, mutta viime vuosina Suomeen on kuitenkin tuotu lennättämällä vielä muutamia sesonkituotteita kuten tankoparsaa ja pensasmustikoita. Linjauksen avulla pystytään säästämään vuosittain lähes puoli miljoonaa kiloa hiilidioksidipäästöjä. Määrä vastaa vajaan 50 suomalaisen vuotuisia päästöjä.

Tullin tilastojen mukaan vuonna 2022 elintarvikkeiden osuus Suomeen lentämällä tuotavista tuotteista oli 1,4 prosenttia, tiedotteessa kerrotaan. Yleisesti tuotteiden kuljetusten osuus tuotteen kokonaispäästöistä on kuitenkin pieni, ainoastaan 5-7 prosenttia. 

"Hedelmien ja vihannesten lennättäminen toiselta puolelta maapalloa ei ole millään mittapuulla kestävää. Tuotteiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi tehtävän työn myötä oli siksi luonnollista kyseenalaistaa myös hedelmien ja vihannesten lentokuljetus ja lopulta myös luopua siitä kokonaan", kertoo Lidlin valikoiman vastuullisuuspäällikkö Laura Kvissberg.

Hedelmiä ja vihanneksia on aiemmin lennätetty Suomeen, jotta ne saataisiin myyntiin mahdollisimman nopeasti ja tuoreena.

"Haluamme jatkossakin tarjota asiakkaillemme laajan valikoiman tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, mutta ilman lentoliikennettä. Tankoparsaa on jatkossa saatavilla heti, kun eurooppalainen sesonki alkaa, ja muita kauempaa tulevia hedelmiä puolestaan kuljetetaan meriteitse – esimerkiksi avokadot eivät koskaan lennä Suomeen", Kvissberg sanoo.

Lidlin vihannes- ja hedelmäosastolta ei tule jatkossa uupumaan tuotteita, vaan kaukomaista saapuvia sesonkikasviksia kuljetetaan Suomeen maa- ja meriteitse kypsymään.

Lue myös: Nyt on aika siirtyä huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan - 7 vinkkiä, miten huonekasvit selviävät kevääseen

Lue myös: Saunan riskit osoittautuivat traagisesti viikonloppuna - LähiTapiola neuvoo välttämään yleiset virheet

Lue myös: Mitä loppusiivoukseen kuuluu? Kattava lista muuttajan avuksi

Kilpailut

Uusimmat