Kuva: Shutterstock

Foreca: Rajuilman odotetaan saapuvan Suomeen tänään - katso, minne myräkkä iskee kovimmin

08.08.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Taivaalta voi sataa jopa rakeita.

Suomeen on ennustettu kovaakin rajuilmaa alkuviikon aikana. Nyt Forecan ennusteessa nähdään jo, missä ja milloin myräkkä iskee.

Foreca ennustaa, että kovimmin myräkkä tuntuu Suomen itäisissä osissa sekä Kainuun, Koillismaan ja Etelä-Lapin alueilla. Tuuli on kuitenkin voimakkaan puuskittaista myös etelä- ja keskiosissa maata.

Sateet liikkuvat tiistain aikana lähes koko Suomen yli tuoden mukanaan myös viileämpää ilmamassaa. Tiistaina vielä Lapissa hikoillaan helteessä, mutta iltaan mennessä sateet saavuttavat myös pohjoisen Suomen.

- Tiistaina päivällä maan pohjoisosassa sää on kostean kuumaa ja lämpötilat laajalti 30 asteen lähellä, mutta vähitellen kohti pohjoista etenevä säärintama laskee lämpötiloja. Iltaan mennessä rintaman sateet ovat ylittäneet maan etelä- ja keskiosan ja siirtyvät vähitellen maan pohjoisosan ylle, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Osissa maata rajummilta myräköiltä saatetaan välttyä kokonaankin, sillä kaikki sadepilvet eivät tuo mukanaan ukkosia. Siellä missä ukkostaa, saatetaan kuitenkin nähdä rajujakin tuulenpuuskia ja vesisateita. Jopa rakeet ovat mahdollisia.

- Ukkosta ei esiinny koko sadealueen alueella, vaan siellä täällä pitkin saderintamaa. Ukkoset voivat olla paikoin rajujakin – niihin voi liittyä voimakkaita tuuli-ilmiöitä, rankkasadetta ja rakeita, Rinne kertoo.

Rajuilma laantuu loppuviikkoa kohden, joskin sää jatkuu yhä epävakaisena. Luvassa voi olla Forecan ennusteen mukaan niin aurinkoisia päiviä kuin vesisateitakin.

Lue myös: Monet suomalaiset pelkäävät ukkosta, kertovat nyt miksi - "Salama poltti saunarakennuksen"

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat