Kuva: AOP

Skumppapulloja ja kenkiä - uusi video näyttää ennennäkemätöntä materiaalia Titanicin hylyltä

21.05.2023 17:15 - Minttu Tikkanen

3D-mallinnus näyttää Titanicin aidompana kuin koskaan.

Jatkuvasti kehittyvän teknologian myötä saamme myös uusia tietoja historian tapahtumista ja esimerkiksi meren pohjassa lepäävästä Titanicista. Uutta teknologiaa hyödyntävä 3D-skannaus mahdollistaa Titanicin tarkastelun niin yksityiskohtaisesti, että vastaavaa kuvamateriaalia on harvoin nähty.

3D-malli on myös mahdollista heijastaa johonkin tilaan, jolloin Titanicin näkee todellisuutta vastaavassa koossaan kaikkine yksityiskohtineen. Esimerkiksi uutiskanava BBC:n julkaisemassa videossa 3D-malli sijoitettiin urheilustadionille, koska alus on niin valtava, että muita paikkoja oli hankaluuksia löytää.

3D-mallinnus on rakennettu sadoistatuhansista kuvista jokaisesta kuvakulmasta. Uusissa kuvissa näkyy hyvin tarkasti esimerkiksi henkilökohtaisia tavaroita kuten kenkiä ja avamaamattomia pulloja kuohuvaa. Eivätkä kaikki Titanicin arvoitukset vielä tämänkään erityistarkan mallinnuksen myötä ole ratkenneet. Uusi mallinnus on kuitenkin lähempänä totuutta kuin aiemmin, sillä aiemmat mallinnukset ovat olleet lähinnä oletuksia.

- Edelleen on hyvin perustavanlaatuisia kysymyksiä, joihin tarvitsemme vastauksia, kommentoi BBC:lle Titanicia vuosia tutkinut Parks Stephenson.

Video on julkaistu muun muassa uutiskanava BBC:n Youtube-kanavalla. Jos upotus ei näy, pääset katsomaan videon tästä linkistä.

Titanic upposi vuonna 1912 vieden mukaan yli 1500 ihmistä. Titanicin hylky makaa Atlantin pohjassa lähes neljän kilometrin syvyydessä.

Lue myös: Titanic palaa elokuvateattereihin 3D-versiona - katso uusi traileri

Lue myös: Ina Mikkolan pysäyttävä dokumenttisarja jatkuu toiselle kaudelle - jatkaa salaliittojen ympärillä

Lue myös: Uuden prinsessa Diana -dokumentin kutkuttava traileri julkaistiin - fanit innostuivat

Lähteet: BBC, NBC, New York Post

Kilpailut

Uusimmat