Kuva: Shutterstock

Jäillä liikkumisen aika alkaa olla tältä talvelta ohi - hukkuneita jo tänä vuonna

12.03.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Tämän vuoden kaikki hukkuneet ovat vajonneet jäihin.

SUH eli Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto tiedottaa, että ulkojäillä liikkumisen aika alkaa olla tältä talvelta ohi. On hyvä muistaa, että vaikka jää näyttäisi paksulta, sekään ei välttämättä enää kevättalvella silti kanna. Jopa kymmeniä senttejä paksu jääkerros haurastuu keväisin ja saattaa pettää. Tästä syystä jäät ovatkin juuri keväisin niin vaarallisia.

"Petollisten kevätjäiden aika on alkanut - paksukaan jää ei välttämättä enää ole turvallista. Jäällä liikkuminen vaatii nyt erityistä tarkkaavaisuutta", liitto kommentoi Twitterissä.

Valitettavasti kuolonuhreiltaan ei ole tänäkään talvena vältytty, sillä paikoin jäät ovat jo pettäneet ulkoilijoiden alta.

"SUH:n ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna hukkunut 3 ihmistä, kaikki jäihin vajoamisen seurauksena", julkaisussa jatketaan.

Voit katsoa julkaisun alta tai täältä.

Jään tilanne saattaa nyt myös muuttua nopeastikin. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov kertoo liiton tiedotteessa, että jo muutamassa tunnissa jään kestävyys saattaa muuttua ratkaisevasti.

"Kevätjään viekkaus piilee siinä, että sen kantavuus voi heiketä todella nopeasti - päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei. Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä", Efimov havainnollistaa.

Turvavarusteiksi kannattaa Efimovin mukaan ainakin varata kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, jos jää pettää. Myöskään yksin ei ole enää suositeltavaa jäälle lähteä, sillä toisesta ihmisestä on aina turvaa, jos ei pääsekään ylös omin voimin.

Lue myös: Suomessa hukkui viime vuonna 165 ihmistä - MTV muistuttaa, että moni ei tiedä, miltä hukkuva näyttää

Lue myös: Mistä tunnistat hukkuvan? Suomalainen asiantuntija kertoo merkit, joista tunnistat hädän

Lue myös: MTV: Saako nastakengillä mennä kauppaan? Vastaus jakaa myymälöiden mielipiteet

Kilpailut

Uusimmat