Kuva: Shutterstock

HS: Tutkijat löysivät mahdollisesti vaarallisen asteroidin - isku Maahan olisi katastrofaalinen

03.11.2022 14:15 - Sanni Seppä

Riski asteroidin iskeytymisestä Maahan on kuitenkin erittäin pieni.

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on löytynyt ison asteroidin, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Asteroidin kiertorata osuu Maan kiertorataan, ja aiheuttaa näin ollen erittäin pienen mahdollisuuden törmäykseen. Ryhmä on nimennyt asteroidin 2022 AP7:ksi ja he ilmoittivat asiasta maanantaina. Asteroidi on läpimitaltaan 1,5 kilometriä ja se löytyi alueelta, josta taivaankappaleiden havaitseminen on hankalaa auringon loisteen takia. Bongaus onnistuttiin kuitenkin tekemään hyödyntämällä huipputeknologiaa.

- 2022 AP7 risteää Maan kiertoradan kanssa, mikä tekee siitä mahdollisesti vaarallisen asteroidin. Tällä hetkellä tai tulevaisuudessa sen liikerata ei näytä osuvan yhteen Maan kanssa, kertoo tutkimusta johtanut tähtitieteilijä Scott Sheppard Carnegien tiedeinstituutista. 

Hypoteettinen vaara asteroidin törmäämisestä Maahan syntyy siitä, että kuten minkä tahansa kiertorataa kulkevan kappaleen, myös kyseisen asteroidin reitti voi muuttua painovoimatekijöiden vuoksi. Painovoimatekijöitä on lukuisia, ja tämän takia tarkan ennusteen tekeminen on todella vaikeaa. 

Löytynyt asteroidi on Noirlab-tutkimusryhmän mukaan isoin mahdollisesti Maata uhkaava taivaankappale, joka viime kahdeksan vuoden ajalta on löydetty. Riski törmäykseen on kuitenkin hyvin pieni. Mikäli asteroidi kuitenkin osuisi Maahan, olisivat seuraukset katastrofaaliset. Ilmaan nouseva pöly viilentäisi Maata niin, että siitä aiheutuva sukupuuttoaalto olisi jotain sellaista, mitä ei ole Maassa nähty miljooniin vuosiin.  

Maan lähettyviltä on kirjattu löytyneeksi noin 30 000 asteroidia. Niistä yli kilometrin levyisiä on yli 850 kappaletta. Mikään löydetyistä Maan lähellä kiertävistä asteroideista ei kuitenkaan uhkaa Maata sataan vuoteen. 

Lue myös: MTV: Uhkana on ensi talvena jopa "kolmoisepidemia": "Saattaa tulla aika tiukka talvi"

Lue myös: MTV: Erikoinen oire käsissä voi olla varoitusmerkki diabeteksesta

Lue myös: Pippa Laukka paljastaa, mikä on yleisin virhe suomalaisten ravintotottumuksissa

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat