Kuva: AOP / EPA

Ukrainan sodassa ikävä ilmiö - vanhemmat eivät päässeet kuolleen sotilaspoikansa hautajaisiin

27.03.2022 11:15 - Riia Frost

Ukrainan sota on koitunut monen sotilaan kuolemaksi.

Meneillään olevassa Ukrainan sodassa on kuollut tuhansia sotilaita ja yksi heistä on ukrainalainen Dmytro Kotenko. Nuori sotilas kuoli 26. helmikuuta Venäjän hyökkäyksen kolmantena päivänä lähellä eteläistä Hersonin aluetta. Se oli Kotenkon ensimmäinen operaatio ja hän oli menehtyessään vasta 21-vuotias.

Kotenkon lapsuudenystävä Vadym Yarovenko lopulta soitti kaatuneen sotilaan vanhemmille ilmoittaakseen suru-uutisen. BBC-julkaisun mukaan Yarovenkolla oli mennyt koko ilta kootessaan itseään raapaisevaa puhelua varten. Yarovenko tapasi Kotenkon sotakoulun ensimmäisenä päivänä heidän ollessaan 15-vuotiaita. Yarovenkon mukaan Krimin liittäminen Venäjään vuonna 2014 ja sitä seurannut sota Donetskissa Itä-Ukrainassa olivat syy siihen, että miehet liittyivät sotaan.

- Tiesimme, että jotain tällaista voi tapahtua, ja että meidän pitäisi puolustaa maatamme, Yarovenko kertoo.

Menehtyneen sotilaan ystävä myös muistelee, kun kyläläiset kysyivät heidän syytään liittyä armeijaan, hänen lapsuudenystävänsä Koteno vastasi:

- Jos en minä, niin kuka?

Lakuvarjojääkäri Kotenko ja tykistösotilas Yarovenko erotettin sodan alkaessa eri leireihin ja ystävykset hyvästelivät toisensa. He viestittelivät kuitenkin päivittäin, kunnes eräänä päivänä Yarovenko ei saanutkaan enää ystävältään vastausta. Lopulta Yarovenko tavoitti Kotenkon yksikön puhelimitse, jolloin hän sai kuulla ystävänsä menehtyneen kranaatinheittimen räjähdyksessä.

- Minulla ei ole toistaiseksi sen tarkempia tietoja. Tiedän vain, että pommituksesta seurasi räjähdys, johon Dmytro kuoli, Yarovenko kertoo.

Hautajaiset ilman läheisiä

Sotilaat pitelevät Kotenkon hautaristiä ja valokuvaa. (kuva: AOP / EPA)

Yarovenko kertoo yrittäneensä soittaa Kotenkon vanhemmille lukuisasti ilmoittaakseen hautajaisista, mutta heihin ei saatu enää yhteyttä huonon nettiyhteyden vuoksi. Yhteys oli vain pahentunut entisestään Venäjän ilmapommitusten myötä, joten Kotenkon ruumis tuotiin Lvivin kaupunkiin ja hautajaiset järjestettiin ilman hänen läheistensä läsnäoloa. Kotenko ei ole kotoisin Lvivistä, mutta kaupunki on toistaiseksi turvassa pommituksilta, minkä vuoksi siellä on järkevintä järjestää sotilaalliset hautajaiset.

Yarovenko seisoi vieressä, kun hänen lapsuudenystävänsä arkku laskettiin ikuiseen lepoon maan alle. Suruaikaa läpi käyvä sotilas kuvailee kyseisen hetken olleen surullisinta, mitä hän on koskaan kokenut.

- Katsoin ystäväni joutuvan haudatuksi kaukana kotoaan. Emme koskaan saaneet mahdollisuutta tavata eturintamassa, Yarovenko toteaa.

Kotenkon hautajaispäivänä haudattiin myös kaksi muuta sotilasta. Kotenko haudattiin yksikkönsä laskuvarjomiehen Kyrylo Morozin, 25, viereen aiemmissa sodissa kuolleiden sotilaiden joukkoon.

Yarovenko muistelee ystäväänsä lämmöllä ja kertoo hänen olleen aina ympäröity rakkaudella.

- Dmytron vanhemmat rakastivat häntä ja hän rakasti heitä. Dmytro auttoi heitä aina asioiden korjaamisessa ja hän oli hyvä siinä. Hän oli erittäin hyvä ihminen vanhemmilleen, enkä koskaan kuullut heidän väittelevän, Yarovenko muistelee pyyhkien kyyneliä poskiltaan.

Yarovenko yrittää edelleen saada yhteyden Kotenkon vanhempiin, mutta ei ole toistaiseksi onnistunut. Menehtyneen sotilaan vanhemmat eivät päässeet hautajaisiin kuulemaan heidän poikansa muiston kunniaksi ammuttuja laukauksia, näkemään hänen hautaristilleen kiedottuja ruusukkeita tai laskemaan kukkia hänen haudalleen. Kotenkon tapaus on BBC-julkaisun mukaan hyvä esimerkki siitä, miten Ukrainan sota on vienyt monilta vanhemmilta oikeuden olla lastensa vieressä, kun heidät saatetaan viimeiselle matkalleen.

Kotenkon lisäksi haudattiin kaksi muuta sotilasta. (kuva: AOP / EPA)

Lue myös: Vladimir Putinille omistettu laulu leviää somessa - muusikko toivoo Venäjän presidentin kuulevan biisin

Lue myös: Arnold Schwarzenegger vetoaa Vladimir Putiniin videolla - puhuu myös isänsä natsimenneisyydestä

Lähteet: BBC

Kilpailut

Uusimmat