Kuva: Shutterstock

Kolumni: Ei ole mikään ihme, jos kirjat eivät kiinnosta - käännä katse elokuviin ja sarjoihin

08.09.2021 17:15 - Roy Kokkonen

Elämä on liian lyhyt huonojen kirjojen lukemiseen, kirjoittaa toimittaja Roy Kokkonen.

Tänään 8. syyskuuta vietetään Read Hour -tapahtumaa. Kello 19 pidettävän maailmanlaajuisen lukutunnin tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan. Kukaan ei ole voinut välttyä puheelta lukemisen hyödyistä ja lukutaidon tärkeydestä. Yhtä lailla säännöllisesti kuullaan lukuinnon laskusta. 

Ei ole mikään ihme, jos lukeminen ei kiinnosta. Hyvän kirjan löytäminen ei ole helppoa.

Kaunokirjallisuus vapaa-ajanvietteenä kilpailee kaiken muun kanssa. Kirjat hukkuvat TikTokin, Instagramin, Netflixin ja muun alle. Yhteistä kaikille some- ja suoratoistopalveluille on se, että ne suosittelevat tai jopa valitsevat sisällön käyttäjän puolesta. Esimerkiksi TikTokin algoritmi valitsee seuraavan videon automaattisesti ja onnistuu pitämään käyttäjän koukussa pelottavan hyvin.

Kirjastoon tai kirjakauppaan astellessa vastuu onkin lukijalla. Notkuvan kirjahyllyn algoritmi ei olekaan yhtä edistynyt kuin somessa.

Käännä katse suosiolla elokuviin

Suurimmalla osalla ihmisistä on käsitys, minkälaisista elokuvista tai sarjoista he pitävät. Kirjojen suhteen kysymys on vaikeampi, jos kokemus niistä on vähäinen. 

Itse etsin luettavaa pääsääntöisesti elokuvien avulla. Yllättävän monen hyvän elokuvan tai sarjan takana on kirja. Jos pitää elokuvasta, kirjaversiona juoni on todennäköisesti yhtä hyvä. Parhaimmillaan se tuo suosikkielokuvaan uusia ulottuvuuksia. 

Jos kirja osoittautuu hyväksi, voi lähteä tutustumaan kirjailijan muuhun tuotantoon ja lukemisen kierre on käynnistynyt.

Oma lukunsa ovat elokuvien pohjalta tehdyt kirjat. Niiden nimeen vannoo kulttimainetta nauttiva elokuvaohjaaja Quentin Tarantino, joka julkaisi Once Upon a Time... in Hollywood -elokuvastaan kirjaversion tänä kesänä.

– Ensimmäiset aikuisten kirjat, joita luin, olivat elokuvien pohjalta tehdyt kirjaversiot 70-luvulla. Vielä tänä päivänäkin niillä on erityinen merkitys minulle, Tarantino kertoi tammikuussa.

Myöhemmin hän on jopa pohtinut kirjoittavansa muiden ohjaajien elokuvista kirjaversioita. Joka tapauksessa Tarantinolta on odotettavissa lisää kirjallista tuotantoa vielä viimeisen elokuvan jälkeenkin.

On myös hyvä muistaa, että kirjan jättämisessä kesken ei ole mitään väärää. Minä ainakin luovutan, jos kirja ei tunnu kiinnostavalta muutaman luvun jälkeen ja siirryn seuraavaan. Elämä on liian lyhyt huonojen kirjojen lukemiseen - ja sama pätee elokuvien katsomiseen.

Lue myös: Quentin Tarantino vakuuttaa jäävänsä eläkkeelle seuraavan elokuvan jälkeen - keskittyy kirjoihin

Lue myös: Tuntuuko lukeminen vastenmieliseltä? Asiantuntija kertoo, kuinka pääset eroon kirjakammosta

Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat