Kuva: Shutterstock

Kaksi Mymmeliä ja Muumimamman muodonmuutos - 8 hauskaa faktaa muumeista

14.08.2021 19:15 - Henna Koste

Miten Muumimamma sai tutun ulkomuotonsa? Entä, miksi muuminäyttelyitä ei voi pitää jatkuvasti?

Muumien huoleton filosofia ja hyväntahtoisuus purevat niin lapsiin kuin aikuisiinkin - ja ympäri maailmaa. Tove Janssonin kirjoittamia muumikirjoja on käännetty yli 50 kielelle, ja niille, jotka eivät ole lukeneet kyseisiä kirjoja, ovat muumihahmot tulleet tutuksi ehkäpä animaatiosarjojen tai elokuvien myötä. Muumien ympärille on myös rakentunut jättimäinen tuoteperhe, teemapuistoja ja museoita unohtamatta. 

Moni meistä tuntee Muumilaakson keskeisemmät hahmot, mutta ehkäpä kaikki nippelitiedot eivät ole jääneet mieleen. Kokosimme kahdeksan kiinnostavaa muumeihin liittyvää faktaa yhteen. Tiesitkö nämä?

Nipsun vanhemmat

Muumipapan urotyöt -kirjassa selviää, että Nipsu on joutunut eroon vanhemmistaan hyvin pienenä. Nipsun isä on Muumipapan nuoruudenystävä Hosuli. Nipsun äiti on Sosuli. 

Kaksi Mymmeliä

Mymmeli nuoremman, Pikku Myyn ja Nuuskamuikkusen äiti on nimeltään Mymmeli (vanhempi) joka esiintyy Muumipapan urotyöt -kirjassa. Mymmeli (nuorempi) on siis Pikku Myyn isosisko.

Mymmeli (vanhempi) on siis todellakin myös Nuuskamuikkusen äiti. Nuuskamuikkusen isä on Muumipapan nuoruudenystävä Juksu.

Muumi-sarjakuva muuttui innostavasta painostavaksi projektiksi

Muumipeikko ja pyrstötähti –teos herätti lontoolaisen Associated Pressin Charles Suttonin kiinnostuksen ja hän halusi muumeista sarjakuvaversion, joka olisi suunnattu nimenomaan aikuisille yhteiskunnallisella satiirilla höystettynä. Tove Jansson lupautui kirjeenvaihdolla käydyn neuvottelun seurauksena piirtämään päivittäistä, sanomalehdessä julkaistavaa muumisarjakuvaa. Ensimmäinen strippi ilmestyi Evening Newsissa 20.9.1954. Jo seuraavana vuonna sarjakuvaa julkaistiin useissa pohjoismaisissa lehdissä.

Sarjakuvatyö muuttui kuitenkin alkuinnostuksen jälkeen Janssonille painostavaksi: uuden strippi-idean kehittäminen jokaiselle viikonpäivälle oli stressaavaa. Kultavuosina sarjakuvaa julkaistiin noin 120 päivälehdessä, myöhemmin myös kirjoina. Janssonin veli Lars oli auttanut häntä alusta asti sarjan käsikirjoittajana, mutta vuonna 1960 hän otti vastuulleen koko muumisarjakuvan tuotannon.

(kuva: AOP)

Missä kerroksessa on Muumitalon kylppäri?

Kaakeliuunin muotoinen Muumitalo on monelle tuttu näky: siniset seinät, punainen katto ja valkoiset ikkunanpielet. Mutta millainen on huonejako sisällä? Keittiö, salonki ja kylpyhuone ovat Muumitalon ensimmäisessä kerroksessa. Toisessa kerroksessa taas ovat muumiperheen ja heidän ystäviensä makuuhuoneet sekä vierashuone. Muumipapan työhuone on talon kolmannessa kerroksessa. Muumitalon huonejärjestykseen perehdytään Taikurin hattu -kirjan kartassa. 

Kolmea suosikkihahmoa ei nähdä muumimukeissa

Rakastetuissa muumimukeissa ei tulla näkemään Alisaa, Noitaa eikä Niiskua.

- Moni on pyytänyt Niiskua. Kaikkien tuotteiden aiheet tulevat kuitenkin olla Tove Janssonin alkuperäistuotannosta, kertoi muumiastioiden äiti Tove Slotte Voice.fi:n haastattelussa.

Niisku on esiintynyt ainoastaan yhdessä kirjassa Kometen kommer (Muumipeikko ja Pyrstötähti), mutta kirjan kuvassa Niiskun kuonolla ei ole silmälaseja, joten hänet on helppo sekoittaa muumipeikkoon. Niisku on esiintynyt vain yhdessä lasten lautasessa. 

Slotte kertoi, että monet kysyvät myös Noitaa ja Alisaa, mutta nämä hahmot eivät ole taas Tove Janssonin keksimiä, vaan japanilaisten animaation tekijöiden keksimiä. Niinpä niitäkään ei tulla näkemään Arabian muumiastioissa. 

Tove Slotte on suunnitellut yli 90 muumimukia. (kuva: Emmi Moilanen)

Maailman ainoa Muumimuseo

Maailman ainoa Muumimuseo on Tampere-talossa. Taidemuseossa on esillä Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia ja graafikko Tuulikki Pietilän rakentamia kolmiulotteisia kuvaelmia. Näyttelyssä voi bongata lähes 400 alkuperäistä muumiaiheista kuvitusta sekä kolmisenkymmentä kuvaelmaa.

Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma on säännöllisesti esillä ulkomailla. Huhtikuussa 2019 Tokiossa nähtiin historian laajin muumeista kertova kiertonäyttely. Uusia lainavarauksia Tampereella voidaan tällä hetkellä vastaanottaa näyttelyihin, jotka toteutetaan aikaisintaan vuonna 2025, sillä herkät paperityöt vaativat pitkän lepoajan näyttelyiden välissä.

(kuva: Jari Kuusenaho)

Muumimammalla ei ollut aluksi esiliinaa

Ensimmäisissä muumikirjoissa ja sarjakuvassa Muumimammalla on käsipuolessa hänen tavaramerkkinsä käsilaukku. Raidallista esiliinaa ei kuitenkaan näy. Janssonin sarjakuvia julkaisseen lehtiyhtymän johtaja Charles Sutton ehdotti Janssonille, voisiko hän kuvitella Muumimammalle esimerkiksi röyhelöistä esiliinaa, jotta hänet erottaisi muista muumeista. Jansson otti neuvosta vaarin. 

Benny Törnroosin uudenlainen ura

Muusikko Benny Törnroosia pyydettiin 1990-luvun alussa esittämään tunnuskappale Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Yhden illan studiokeikka poiki miehellä uran muumilaulujen laulajana. Kysyntä yllätti: animaatiosarjan ensiesitystä seuraavana päivänä Törnroosille soitettiin kaikista isoista levy-yhtiöistä. Muumeja haluttiin kuulla lisää, ja Törnroos tarttui tilaisuuteen. Muumilaulut ja Törnroosin lempeä ääni ovat nivoutuneet monien sukupolvien mielessä yhteen. 

Tove Jansson (1914-2001) oli monipuolinen taiteilija, mutta parhaiten hän on jäänyt mieleen muumien luojana. (kuva: AOP)

Juttu on julkaistu alun perin 25.4.2021.

Lue myös: Tove Slotte on suunnitellut muumimukeja yli 30 vuotta, mutta vain yksi villi idea ei ole mennyt läpi

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet muumien maailman? Testaa ja vastaa 11 kinkkiseen kysymykseen

Lähde: ToveJansson.com, Moomin, Muumimuseo

Kilpailut

Uusimmat