Kuva: Makia Clothing/AOP

Makia tyrmää Kärkkäisen väitteet painostuksesta huuhaana - "Salaliittoteorioiden maalailua"

22.03.2021 16:15 - Roy Kokkonen

Kärkkäinen Oy:n ja Makia Clothingin välinen arvokiista sai uusia kierroksia maanantaina. Kärkkäinen julkaisi tiedotteen, jossa se väittää Makian lopettaneen yhteistyön painostuksen takia. Makian luova johtaja Totti Nyberg kuittaa väitteen huuhaana Voice.fi:lle.

Tavaratalo Kärkkäinen Oy:n ja vaatemerkki Makia Clothingin välinen arvokiista jatkuu. Makia kertoi viime viikon perjantaina lopettavansa yhteistyön Kärkkäisen kanssa. Suomalaismerkin mukaan "syynä ovat tavaratalon omistajan arvot ja toiminta sosiaalisen median kanavissa".

Voice.fi tavoitti tavaratalon omistajan Juha Kärkkäisen puhelimitse perjantaina iltapäivällä, mutta hän ei suostunut kommentoimaan asiaa.

Kiista sai uusia kierroksia maanantaina, kun tavaratalo julkaisi tiedotteen, jonka mukaan yhteistyön päättyminen tuli yllätyksenä. Tiedotteessa sanotaan, että tavaratalon Makialta saaman tiedon mukaan yhteistyön päättyminen johtuu siitä, että Makiaa painostettiin lopettamaan yhteistyö.  

– Makian päätöksen ja sen tiedotteessa esille tuotujen perustelujen osalta nousee kysymys, että miten Makia aikoo valikoida asiakkaansa, jotta se ei käy kauppaa asiakkaiden kanssa, jotka eivät edusta samoja mielipiteitä kuin Makian johto ja omistajat, tiedotteessa kysytään.

Tiedotteessa todetaan, että Kärkkäinen toteuttaa aidosti ihmisten yhdenvertaista kohtelua, ja että tavaratalo käy nyt ja tulevaisuudessa kauppaa kaikkien asiakkaiden ja tavarantoimittajien kanssa riippumatta siitä, mitä mielipiteitä, poliittista kantaa tai vakaumusta he edustavat.

Perjantaina tavaratalo käynnisti Makia viikonloppu -nimisen kampanjan, jossa verkkokaupan kautta ostettuja karkkeja myytiin 20 prosentin alennuksella käyttämällä alennuskoodia Makia. 

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Makia tyrmää väitteet painostuksesta

Makian luova johtaja Totti Nyberg kommentoi Kärkkäisen tiedotetta Voice.fi:lle maanantaina iltapäivällä. Nybergin mukaan Kärkkäisen väite siitä, että Makiaa olisi painostettu päättämään yhteistyö, ei pidä paikkaansa.

– Väite painostuksesta on huuhaata ja salaliittoteorioiden maalailua. Jos joku meille aiheuttaa painetta, niin se olemme me itse. Annoimme Kärkkäinen Oy:n omistajalle mahdollisuuden korjata toimintaansa. Sitä ei tapahtunut, joten näimme Makian ja hänen arvoissaan niin räikeän ristiriidan, että emme enää voineet jatkaa yhteistyötä, Nyberg kertoo Voice.fi:lle.

Nyberg ottaa myös kantaa Kärkkäisen tiedotteessa esitettyyn kysymykseen, miten Makia aikoo valikoida asiakkaansa.

– Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä, mutta nyt kyse ei ole niistä, vaan teoista. Kärkkäinen Oy:n omistaja ja suurin vallankäyttäjä tekee ja tukee asioita, joita emme voi hyväksyä. Yritimme saada hänet lopettamaan, mutta se ei onnistunut. Mitä tulee kuluttajiin, niin emme aio valikoida asiakkaitamme, jakavat he sitten kanssamme samat arvot tai eivät. Meille kaikki ovat samanarvoisia, Nyberg painottaa.

Kärkkäisen viikonloppuinen somekampanja herätti Nybergin mukaan Makian väessä lähinnä huvitusta.

– Meistä se oli hauska veto. Toivottavasti karkit tekivät kauppansa!

Kärkkäinen kohujen keskellä jo pitkään 

Muun muassa Marimekko, Fiskars ja Finlayson ovat lopettaneet yhteistyön Kärkkäinen Oy:n kanssa jo aiemmin tavaratalon omistajan arvomaailman vuoksi.

Juha Kärkkäinen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan juutalaisvastaisista kirjoituksistaan vuonna 2013.

Lisäksi hän on toiminut valeuutisia levittäneen Magneettimedian päätöimittajana ja ollut otsikoissa kytköksistään uusnatsistiseen Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen.

Viime aikoina hän on jakanut rokotevastaisia kirjoituksia sosiaalisessa mediassa ja väittänyt muun muassa kasvomaskien olevan huijausta.

Lue myös: Makia lopettaa yhteistyön Kärkkäisen kanssa arvokiistan vuoksi - Juha Kärkkäinen: "Ei kommentoitavaa"

Lue myös: Arvoista pidetty kiinni vankilareissua pelkäämättä - kohu, joka yllätti Finlaysonin Jukka Kurttilan

Kilpailut

Uusimmat